САЩ се обединяват с Канада и Япония, за да популяризират

...
САЩ се обединяват с Канада и Япония, за да популяризират
Коментари Харесай

САЩ води световна коалиция в защита на чистата ядрена енергия

САЩ се сплотяват с Канада и Япония, с цел да разпространяват нуклеарната енергетика като безвъглеродна по целия свят, разгласи американският заместник-министър на енергетиката Дан Бруйлет.

Вашингтон води интернационална коалиция за поощряване на нуклеарната енергетика и вложенията в нуклеарни технологии. В самодейността вземат участие Русия, Южна Африка, ОАЕ, Полша, Аржентина и Румъния.

Държавите желаят да развиват области като усъвършенствана интеграция на електроенергийната система и създаването на хибридни системи, съчетаващи нуклеарни и възобновими източници.

Бруйлет твърди, че в случай че светът гледа съществено на намаляването на излъчванията, тогава би трябвало да се вземат поради всички разновидности, когато става дума за безвъглеродни мощности, в това число " чиста, надеждна нуклеарна сила ".

" Ядрените възобновими системи биха могли да свържат атомни електроцентрали без излъчвания с променливи възобновими енергийни източници като слънчеви или вятърни паркове и биха разрешили на нуклеарната енергетика да подкрепя непостоянното им произвеждане ", предлага Бруйет.

Той взе участие в " Министерство на чистата сила " - партньорство, включващо 24 страни плюс Европейския съюз, които дружно съставляват 75% от световните излъчвания на парникови газове, оповестява Reuters.

Инициативата ще се концентрира и върху създаването на дребни модулни реактори, които употребяват съществуващи или нови нуклеарни технологии. Те ще бъдат с доста по-малки размери от огромните централи и ще могат да създават към 1/10 от електричеството, основано от огромните планове.

Критиците споделят, че икономиите от мащаба ще бъдат лимитирани, защото всеки реактор ще се нуждае от лични системи за надзор и сигурност. Те също по този начин показват заплахата от по-широко разпространяване на радиоактивни материали, което усилва рисковете за радиацията и сигурността.

В момента по света има 449 работещи търговски реактора, ситуирани в 30 страни, които обезпечават близо 11% от международното електричество. В Съединени американски щати 99 реактора създават 20% от електрическата енергия на страната и 56% от общата чиста сила, показва зам.-министърът. В развой на създаване са още 50 нуклеарни реактора по целия свят.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР