САЩ се готвят да закрият военната си база в южната

...
САЩ се готвят да закрият военната си база в южната
Коментари Харесай

САЩ закриват стратегическа база в Сирия

САЩ се готвят да закрият военната си база в южната част на Сирия, оповестяват международните медии.

Според тях Вашингтон е подготвен да направи съществени отстъпки на Русия в Сирия поради опасенията за обстановката в южната част на страната.

На фона на слуховете за идна атака на държавните войски в провинциите Кунейтра, Сувейда и Дераа Държавният департамент разисква проект, който би предотвратил обостряне на ситуацията в южната част на Сирия.

В него се планува ремонт на военната база и евакуация на опозиционните сили на север, като в подмяна Вашингтон ще желае от Москва да не позволява Техеран до южната граница.



Влиятелното саудитско издание Asharq Al-Awsat оповестява, че предходната седмица самолети на държавната войска са хвърлили листовки над провинция Дераа, която съвсем 70 % се управлява от умерената съпротива. В тях бунтовниците се предизвестяват да сложат оръжие под опасността от интензивно нахлуване. Опасността от бъдещата интервенция провокира паника в Съединени американски щати.

По данни на саудитското издание асистент държавният секретар по близкоизточното урегулиране Дейвид Сатърфийлд се занимава с правене на предложение, което може да заинтерсува съветската страна. То планува цялостно извеждане на представителите на сирийската съпротива и евакуацията им в провинция Идлиб на север.

Сред вероятните отстъпки е и демонтажа на американската военна база "Ат Танф ", ситуирана на границата с Ирак и Йордания. Експерти смятат, че в подмяна Съединени американски щати могат да изискат от Русия да не позволен централизация на ирански формирования в южната част на Сирия.



"Базата "Ат Танф " беше значима за американците освен поради икономическия напън над президента Башар Асад – тя блокираше трасето Дамаск–Багдад, само че и за удържане на иранската интензивност. В последно време американците съумяха да построят друга база в Йордания в непосредствена непосредственост до сирийската граница, където се базират хеликоптери и безпилотни летателни апарати “, споделя Антон Мардасов – специалист на Руския съвет по интернационалните въпроси.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР