САЩ съобщиха, че Русия е изстреляла противосателитна ракета и осъдиха

...
САЩ съобщиха, че Русия е изстреляла противосателитна ракета и осъдиха
Коментари Харесай

САЩ разкритикуваха Русия заради тест с противосателитна ракета

Съединени американски щати оповестиха, че Русия е изстреляла противосателитна ракета и осъдиха този опит, предадоха международните организации.

Изстрелването е в основата на появяването на хиляди галактически парчета, които заплашиха живота на астронавтите на борда на Международната галактическа станция. Вчера екипажът, формиран от седем души, трябваше да се приюти в един от скачените с МКС кораби и да се приготви за възможна евакуация поради отломките.

" Русия извърши по един безконтролен метод унищожителен тест с противосателитна ракета, издигаща се непосредствено против един от нейните лични спътници ", съобщи представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс. Той дефинира държанието на Москва като рисково и безконтролно.

Според него това деяние е довело до появяването на над 1500 орбитални парчета и до стотици по-малки части от орбитални парчета, които заплашват в този момент ползите на всички страни.

Прайс добави, че Съединени американски щати нямат желание да толерират сходен жанр действия. " Това изстрелване сподели ясно, че изказванията на Русия, че тя се опълчва на милитаризация на космоса, са лицемерни и погрешни ", добави той.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби пък съобщи, че непосредственото безпокойствие, идва от отломките, които летят в този момент и които могат да се трансфорат в заплаха включително и за МКС.

" Следим от близко този вид средства, които Русия желае да развие ", сподели той.

Ръководителят на НАСА Бил Нелсън сподели, че е скандализиран от изстрелването на ракета, осъществено от Русия против един от личните ѝ спътници.

" Немислимо е Русия да заплашва освен американските астронавти и интернационалните сътрудници в МКС, само че също и личните си космонавти ", се споделя в изказване на Нелсън. " Скандализиран съм от това безконтролно и дестабилизиращо деяние ", добави той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР