САЩ санкционираха бившия македонски вицепремиер Кочо Ангюшев заради мащабна корупция.

...
САЩ санкционираха бившия македонски вицепремиер Кочо Ангюшев заради мащабна корупция.
Коментари Харесай

Бившият македонски вицепремиер Кочо Ангюшев в черния списък на САЩ


Съединени американски щати глобиха някогашния македонски вицепремиер Кочо Ангюшев поради " огромна корупция ".

Ангюшев е направил злоупотреби със служебното си състояние, до момента в който е вицепремиер в държавното управление на Зоран Заев.

" Ангюшев е употребявал частните си бизнес ползи, подкопавайки публичното доверие в Северна Македония в държавните институции и процеси. Днешното деяние демонстрира, че Съединените щати застават зад тези хора в Северна Македония, които желаят корумпирани държавни чиновници да понесат отговорност “, се споделя в изказването на Държавния департамент. Съединени американски щати също по този начин не разрешиха на брачната половинка му Елизабета и децата им - Ангел и Огне да влизат на американска територия.

БГНЕС напомня, че Ангюшев е вицепремиер по икономическите въпроси на РСМ от 2017 до 2020 година Той е определян за един от петте най-богати македонци като притежател и изпълнителен шеф на групата Феро Инвест и завода БРАКО.

В известието се показва още, че това предопределение за Ангюшев " удостоверява уговорката на Съединените щати да се борят с корупцията, която вреди на публичния интерес, попречва икономическия разцвет на страните и понижава способността на държавните управления да дават отговор дейно на потребностите на своите хора ".

В къс коментар Ангюшев сподели, че е " доста сюрпризиран " от решението на Държавния департамент.

" Епидемия от корупция "

Посланикът на Съединени американски щати в Скопие Анджела Агелер съобщи, че глобите на Вашингтон против мощните фигури в РСМ са опит за преборване на " епидемията от корупция " в Северна Македония.

Агелер разгласи, че Кочо Ангюшев няма да бъде последната мощна фигура в " черния лист " на Вашингтон.

" Санкциите против някогашния вицепремиер по икономическите въпроси Кочо Анджушев и фамилията му са още едно доказателство, че Съединени американски щати ще продължат да глобяват корумпираните фигури в тази страна и в района, без значение от тяхната позиция, политическа принадлежност или времето на техните злоупотреби ", акцентира американския дипломат.

" Факт е, че нашите старания и наказания не могат да поправят епидемията от корупция в Северна Македония. В последна сметка зависи от чиновниците и жителите на тази страна да потърсят отговорност и смяна ", добави Агелер.

Припомняме още, че през месец юли Съединени американски щати сложиха в черния лист един от най-известните и най-богати предприемачи от Северна Македония, Орце Камчев, за корупция, пране на пари, подкупи и застрашаване на сигурността на Западните Балкани.

През ноември Вашингтон глоби нови 8 души от най-мощните фигури в районен съд Македония и на Западните Балкани, както и мрежата от компанни на Камчев.

Цялото имущество на посочените нагоре лица, което се намира в Съединените щати, е блокирано. Санкциите включват възбрана за даване или приемане на средства, артикули или услуги от, на или в интерес на глобените. Освен това финансовите институции и други лица, които вземат участие в избрани транзакции или действия със глобените лица, могат да бъдат глобени.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР