САЩ са сред 20-те водещи пазара за входящ туризъм на

...
САЩ са сред 20-те водещи пазара за входящ туризъм на
Коментари Харесай

Министър Ангелкова: САЩ са сред генериращите пазари за туризъм на България

Съединени американски щати са измежду 20-те водещи пазара за входящ туризъм на България. Страната ни е дестинация, позната на американските консуматори най-вече за културен, естествен, еко- и орнитоложки туризъм. Възможностите, които ние предлагаме, обаче са доста повече и има голям капацитет и отлични вероятности да увеличим туристите от двете страни. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на първия Българо-американски туристически конгрес в София с присъединяване на посланика на Съединени американски щати у нас Н. Пр. Ерик Рубин и представители на бизнеса и браншови организации от двете страни.

Разполагаме с голям капацитет да засилим двустранния туристопоток и съм уверена, че на днешния конгрес ще очертаем начинания, които да заложим в Националната стратегия за туристическа реклама на България, и дружно ще я изпълняваме, уточни министър Ангелкова. Тя напомни сполучливата рекламна акция за България в 6 града в Съединени американски щати. Макар и скромна по мащаб за голямата страна, акцията реализира доста положителни резултати и през 2018 година отчетохме близо 97 хиляди визити на жители на Съединени американски щати у нас с над 10 на 100 растеж по отношение на 2017 година Вярвам, че това е верният метод за затвърждаване на основните целеви пазари, измежду които е и американският. Необходими са общи старания на бизнеса и локалните управляващи за привличане на американски туристи освен към огромните ни курорти, само че и към вътрешността на страната, сподели още тя.

Министър Ангелкова благодари на премиера Борисов и на сътрудниците си от държавното управление за поддръжката за бранша, който бе повдигнат в народен приоритет в стопанската система. Тя изрече задоволството си и от дейната помощ на посолството на Съединени американски щати по плановете им в областта на българската просвета. Един от главните акценти в работата ни е насърчаването точно на културно-историческия туризъм, тъй като България разполага с неповторимо материално и духовно завещание, подчертава министър Ангелкова, като добави, че съвсем 70 % от туристите избират Европа поради културата и историята й.

Българският министър означи рекордните резултати в бранша, реализирани взаимно с бизнеса и общините през последните години след основаването на независимото Министерство на туризма. Чуждестранните туристически визити през предходната година за първи път надвишиха границата от 9 млн. и бяха над 9,2 млн. В страната бяха осъществени 27 млн. нощувки в местата за настаняване с най-малко 10 кревати и тя зае позиция измежду топ 5 в общността по растеж на нощувките съгласно Евростат. Приходите надвишиха общо 8,4 милиарда лева Това демонстрира какъв брой е значим туризмът за нашата стопанска система и сме подготвени да обменяме повече положителни практики, които да утвърдят България като дестинация с високо качество на услугите и гостоприемност, подчертава министърът. Според нея актуалният конгрес ще помогне да се насочат тематични начинания и събития и е допустимо сходни кръгли маси да се вършат два-три пъти годишно. На тях могат да се дискутират опциите за разширение на двустранните връзки в
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР