САЩ са сериозно притеснени от реализацията на проектите за строежа

САЩ са сериозно притеснени от реализацията на проектите за строежа ...

САЩ са притеснени от АЕЦ Белене и Турски поток.


САЩ са сериозно притеснени от реализацията на проектите за строежа на АЕЦ "Белене" и на втората тръба на руския газопровод "Турски поток" през България до Сърбия и Западна Европа. Причината е, че с тях се увеличава зависимостта на страната от един енергиен източник, става по-уязвима и зад двата проекта се крият политически интереси. Това коментира Кент Логсдън, първи заместник-помощник секретар на Бюрото за енергийни ресурси на САЩ, в отговор на въпроси на Mediapool по време на среща с чуждестранни журналисти, посветена на разнообразяването на източниците на енергийни доставки.

Той коментира още, че американското правителство насърчава износа на втечнен газ от САЩ чрез регулациите за изграждане на  такива терминали в Щатите и чрез представяне на местните компании, които се занимават с този бизнес, на своите чуждестранни партньори, но не и със субсидиране на цените им за външните пазари. В края на април след среща с председателя на Института за енергийни изследвания на САЩ Том Пайл българският премиер Бойко Борисов каза, че е разговарял с него САЩ да дотират по линия на военното си сътрудничество с България вноса на американски втечнен газ у нас, за да е цената му по-конкурента от тази на руската суровина. 

"Оказваме помощ за промотирането на американските компании при износа на втечнен газ, при изграждането на инфраструктрурата на терминалите за втечняване на природния газ, както и при решаването на проблеми от регулаторно естество", заяви Логсдън. "Помагаме им да навлизат на пазарите на Източна Европа, не и чрез директни субсидии. Разчита се изцяло на търговската инициатива", отбеляза той. По думите му американското правителство не може по никакъв начин да влияе върху цените и те изцяло зависят от пазарите, а бумът на американския втечнен газ в света се дължи на това, че доставчиците му са надеждни и гъвкави. Това позволява засега да се бележи спад на цените на този вид суровина спрямо дългосрочните договори за тръбния газ. "Всяка страна обаче трябва да реши сама за себе си дали и как ще промени доставките на енергийните си ресурси", допълни представителят на Бюрото за енергийни ресурси, което е към Държавния департамент на САЩ и е негов съветник по политиката, сигурността и дипломацията в областта на енергетиката.

Логсдън коментира още, че САЩ са загрижени от реализацията на "Турски поток" през България, заради нарастващата концентрация на руски газ не само в страната, но и в региона. Той отбеляза, че "изграждането на интерконектори на страната е от изключителна важност за свързаността на страната с региона, но те не трябва да водят до увеличаване на зависимостта от един енергиен източник".

Правителственият представител на САЩ обаче изрази подобни притеснения и относно реализацията на руския газопровод "Северен поток 2" – разширение на сегашната преносна система по дъното на Балтийско море от руското за германското крайбрежие. Той припомни, че САЩ продължават да следят ситуацията с реализацията на проекта и остава "потенциалната опасност от налагане на санкции от страна на САЩ за компаниите, замесени в проекта". Засега такива не са гласувани, но проектът се следи отблизо, посочи Логсдън.

Източник: mediapool.bg