САЩ са изпратили бомбардировачи Б-52 в района на Южнокитайско море

...
САЩ са изпратили бомбардировачи Б-52 в района на Южнокитайско море
Коментари Харесай

САЩ изпратиха бомбардировачи над Южнокитайско море

САЩ са изпратили бомбардировачи Б-52 в региона на Южнокитайско море тази седмица, оповестиха американски представители. Това евентуално ще ядоса Пекин при така и така напрегнатите връзки сред двете страни, съобщи Ройтерс.

Говорител на Пентагона съобщи, че бомбардировачите Б-52 прелетели над Южнокитайско море като част от " авансово планувани постоянни задачи за възстановяване на съвместимостта с сътрудниците и съдружниците в района ".

Подобни полети не са необичайност, само че нормално провокират неспокойствие в Пекин, отбелязва Ройтерс. През юни китайското министерство на външните работи съобщи, че никакви военни кораби и самолети не могат да пречупят решимостта на Китай да пази територията си - тогава американски Б-52 прелетяха покрай противоречиви острови в Южнокитайско море.

Съединени американски щати и Китай постоянно спорят по въпроса за милитаризирането на Южнокитайско море, в което Китай, Тайван, Виетнам, Малайзия, Бруней и Филипините имат свои териториални искания.

" Ако това беше преди 20 години и Китай не беше милитаризирал тези изкуствени острови, това щеше да е просто следващият бомбардировач, минаващ напът за Диего Гарсия (атол и военна база в Тихия океан - б.р.) или някъде другаде ", сподели американският министър на защитата Джеймс Матис пред кореспонденти.

Говорителят на Пентагона добави, че настрана от това във вторник Съединени американски щати са изпратили бомбардировачи Б-52 и над Източнокитайско море, като част от " авансово планувана постоянна, комбинирана задача ".

Китай наскоро отхвърли искане на американски боен транспортен съд да посети Хонконг на фона на растящото напрежение сред Пекин и Вашингтон.

Китайските управляващи повикаха американския дипломат и отложиха двустранни договаряния по военните въпроси поради решението на Съединени американски щати да наложат наказания на китайска военна конструкция и шефа й поради закупуването на съветски изтребители и ракетни комплекси земя-въздух.

Матис съобщи, че не счита, че в връзките с Китай е настъпило някакво фундаментално изменение.

" Запазваме връзките сред въоръжените сили, нивото на съдействие може и да върви ту във възходяща, ту в низходяща посока, само че съществуват стратегически връзки, потребността от които се признава и от двете страни ", добави Матис.

Съединени американски щати и Китай са въвлечени в комерсиална война, провокирана от обвиняванията на президента Доналд Тръмп, че Китай от дълго време се пробва да краде американска интелектуална благосъстоятелност, да лимитира достъпа до пазарите си и по непочтен метод да субсидира държавни компании.

Вчера Тръмп упрекна Китай, че желае да се намеси в изборите за Конгрес на Съединени американски щати на 6 ноември. По думите му Пекин не желае неговата Републиканска партия да се показа добре на изборите поради позицията на американския президент по въпроса за търговията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР