САЩ са доставили над една трета от продадените по света

...
САЩ са доставили над една трета от продадените по света
Коментари Харесай

САЩ остават на първо място в световната търговия с оръжие, показва доклад

САЩ са доставили над една трета от продадените по света оръжия за последните 5 години и са затвърдили водещата си позиция като максимален продавач на оръжие в света, демонстрира отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучвания на проблемите на мира (СИПРИ), представен от ДПА.

Глобалните продажби на оръжие са нарастнали с близо 8% в интервала от 2014 до 2018 година спрямо предходните пет години. Съединени американски щати са доставили 36% от тях, спрямо 30% за предходните пет години.

Най-малко 98 страни са закупили оръжие от Съединени американски щати, което е повече от всеки различен снабдител, отбелязва СИПРИ. Малко над половината от доставените от Вашингтон оръжия са били закупени от страни от Близкия Изток. Саудитска Арабия е закупила 22% от продадените от Съединени американски щати оръжия, което я прави най-важната им единична клиентка. Общо Рияд е внесъл 12% от международните продажби на оръжие, като с изключение на от Съединени американски щати е закупувал оръжия от Франция и Англия.

Износът за Близкия изток е повишен близо два пъти за последните пет години спрямо предходния интервал. Други значими районни купувачи са Египет, Обединените арабски емирства и Ирак.

Русия е вторият максимален експортьор на оръжие, като е доставила една пета от продадените по света оръжия на общо 48 страни. Половината от съветските оръжия са били продадени на Индия, Китай и Виетнам. Руският експорт на оръжие обаче е понижен със 17% спрямо интервала 2009-2013 година, отбелязва СИПРИ.-->

След Съединени американски щати и Русия се подреждат Франция, Германия и Китай, които общо държат над 75% от доставките. Саудитска Арабия, Индия, Египет, Австралия и Алжир са закупили общо една трета от продадените по света оръжия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР