САЩ с още по-тежки санкции срещу Иран заради решението на

...
САЩ с още по-тежки санкции срещу Иран заради решението на
Коментари Харесай

Вашингтон наложи още по-строги санкции върху Иран

САЩ с още по-тежки наказания против Иран поради решението на Техеран отчасти да се отдръпна от нуклеарното съглашение от 2015 година. Евросъюзът разгласи, че държи на договорката и отхвърля " ултаматумите " на Иран.

 © БГНЕС
Само няколко часа откакто Техеран разгласи, че няма да извършва част от споразуменията в Съвместния изчерпателен проект за деяние, както публично се назовава нуклеарния пакт, Доналад Тръмп подписа наказания върху приходите от иранския експорт на индустриални метали - стомана, алуминий, мед и желязо.

Тези браншове дават към 10% от иранския експорт и са източник на свежа валута. В изказването на Белия дом се сподели, че натискът върху Техеран ще продължи, до момента в който страната не приключи дестаблизиращите си дейности в района, като финансирането на терористични групи и развиване на нуклеарни и балистични стратегии.

 Иран отчасти се отхвърли от нуклеарното съглашение от 2015 година Иран отчасти се отхвърли от нуклеарното съглашение от 2015 година
Техеран е уведомил останалите страни, подписали документа, с писма. Иранското обръщение беше доставено в Москва персонално - от външния министър на стран...

Китай видя в новите наказания опасност и за пазара на петрол. Съвместния изчерпателен проект за деяние е един от стълбовете на архитектурата за нуклеарно възпиране, и неспазването му не е решение, сподели Федерика Могерини - висш представител на Европейски Съюз за външна политика и сигурност.
Федерика Могерини, висш представител на Европейски Съюз за външна политика и сигурност: Оставаме напълно ангажирани с осъществяването на Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна договорка. Това е въпрос на сигурност за нас и за целия свят. Инвестициите на Евросъюза в неразпространението на оръжие продължава да бъде приоритет.  Могерини: Европейски Съюз е изцяло зает да резервира Иранското нуклеарно съглашение Могерини: Европейски Съюз е изцяло зает да резервира Иранското нуклеарно съглашение
Европейският съюз е напълно зает с поддържането на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД) по отношение на иранската нуклеарна стратегия, съобщи шефът н...

Според анализатори натискът от страната на Вашингтон е невиждан, само че с дейностите си Техеран демонстрира, че е подготвен за това предизвикателство и има козове, с които да влияе.
Ювал Уебер, политически анализатор: Съществуват финансови организации, които са отвън редовия интернационален пазар, и чиято цел е да улеснят износа на ирански нефт. Именно за тях Иран се пробва да окаже напън върху еропейците.
Международната общественост прикани Иран да съблюдава контрактуваното през 2015 и да не се стига до ескалация на напрежението, което ще засегне освен Иран, само че и целия район.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР