САЩ решиха отново да включат Северна Корея в списъка си

...
САЩ решиха отново да включат Северна Корея в списъка си
Коментари Харесай

САЩ: Северна Корея подкрепя терористи

САЩ взеха решение още веднъж да включат Северна Корея в листата си с "държави, подкрепящи тероризма ", с цел да усилят натиска против Пхенян и да го накарат да се откаже от нуклеарната си стратегия, съобщи Reuters.

"Днес Съединените щати дефинират Северна Корея като страна, подкрепяща тероризма ", съобщи във Вашингтон президентът Доналд Тръмп. "Освен че заплашва света с нуклеарно заличаване, Северна Корея е подкрепила неколкократно актове на интернационален тероризъм, в това число убийства на непозната земя ", сподели Тръмп по време на държавно съвещание.

Северна Корея попада в листата на страните, подкрепящи тероризма, от 1988 до 2008 година поради хипотетичното си присъединяване в бомбен атентат против южнокорейски аероплан, лишил живота на 115 души през 1987 година. Правителството на републиканеца Джордж Буш извади страната от черния лист, с цел да подкрепи договарянията по нуклеарния въпрос, само че те в последна сметка се провалиха.



От месеци в американската администрация се спори дали КНДР да бъде върната в листата, само че някои чиновници на Държавния департамент считат, че Северна Корея не дава отговор на правните стандарти за спонсор на тероризма.

Някои американски представители дефинират като тероризъм убийството на заварения брат на севернокорейския водач Ким Чен-ун - Ким Чен-нам - на летище в Малайзия през февруари.



Тръмп загатна и случая с американския студент Ото Уормбиър, арестуван в Пхенян и умрял през юни, откакто бе върнат в Съединени американски щати в кома. Други обаче акцентират, че няма консенсус дали убийството на Ким Чен-нам и малтретирането на Ото Уормбиър могат да бъдат избрани като терористични дейности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР