САЩ разполагат с информация, че Иран възнамерява да изгради завод

...
САЩ разполагат с информация, че Иран възнамерява да изгради завод
Коментари Харесай

САЩ имат данни, че Иран ще изгради фабрика за дронове в Русия

САЩ разполагат с информация, че Иран има намерение да построи цех за произвеждане на дронове на територията на Русия, който може да стартира да действа през 2024 година Това сподели представителят на Съвета за национална сигурност (СНС) към Белия дом Джон Кърби в петък.

Новината идва на фона на засилващо се военно съдействие сред Москва и Техеран, което може да съставлява заплаха за Украйна, Близкия изток и интернационалната общественост. От началото на войната в Украйна Иран доставя на Русия безпилотни самолети, които Москва употребява

По думите на Кърби в този момент двете страни подхващат стъпки за доближаване на производството на дронове до зоната на военните дейности посредством построяването на цех за безпилотни самолети на към 1000 км източно от Москва.

" Имаме информация, че Русия получава от Иран материали, нужни за построяването на цех за произвеждане на БЛА (безпилотни летателни апарати) на територията на Русия. Този цех би могъл да стартира да действа изцяло при започване на идната година ", сподели Кърби.

СНС разгласява сателитна фотография на мястото, където съгласно него ще бъде ситуиран заводът. То се намира в съветската специфична икономическа зона Алабуга.

Кърби сподели, че от май месец Иран е доставил на Русия стотици безпилотни самолети, както и съоръжение, обвързвано с производството им, като Техеран е употребявал маршрут през Каспийско море.

" Дроновете се създават в Иран, изпращат се през Каспийско море от Амирабад, Иран, до Махачкала, Русия, и по-късно се употребяват оперативно от съветските сили против Украйна ", сподели Кърби, като СНС разгласява и графика на маршрута.

Москва от своя страна дава на Иран военно съоръжение на равнище, което съгласно Кърби е по-сложно и по-скъпо от всеки път. Иран, сходно на Русия, е подложен на тежки интернационалните наказания.

" Русия предлага на Иран невиждано съдействие в региона на защитата, в това число във връзка с ракетите, електрониката и противовъздушната защита ", сподели Кърби. Той добави, че тази година Техеран е оповестил договорка за закупуване на изтребители Су-35 от Русия.

" Иран се стреми да закупи в допълнение военно съоръжение от Русия, в това число бойни хеликоптери, радари и учебно-бойни самолети ЯК-130. Като цяло Иран търси военно съоръжение от Русия на стойност милиарди долари ", сподели Кърби.

" Тъй като прехвърлянето на дронове слага както Москва, по този начин и Техеран в нарушаване на оръжейното ембарго, посочено в Резолюция 2231 на Организация на обединените нации, Съединени американски щати и техните съдружници ще продължат да употребяват всички налични средства, с цел да преустановят партньорството, което е нездравословно за останалата част от света ", добави Кърби. " Това е пълномащабно партньорство в региона на защитата, което е нездравословно за Украйна, за съседите на Иран и за интернационалната общественост ", сподели той.

" Ще продължим да постановяваме наказания на участниците в прехвърлянето на иранско военно съоръжение за Русия, което да бъде употребявано в Украйна ", сподели Кърби и добави, че Съединени американски щати, Англия и Европейският съюз (ЕС) са наложили нови ограничавания, " с цел да предотвратят опцията електронни съставни елементи, открити в ирански безпилотни самолети, да попаднат на бойното поле в Украйна ".

Иран в началото отхвърляше, че доставя дронове не Русия. През октомври През октомври Европейски Съюз наложи нови наказания против Техеран поради доставките, а Англия глоби трима ирански военни и боен производител поради доставките на Русия. Месец по-късно, че е дал на Русия дронове, като твърдеше, че това е станало преди началото на войната.

Иранските дронове модел " Шахед-136 " могат да прелетят на стотици километри и доближават до задачата си благодарение на гръмък мотор, преди да се разбият в нея с относителна акуратност.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР