САЩ разполагат с чувствителна ядрена технология в атомна електроцентрала в

...
САЩ разполагат с чувствителна ядрена технология в атомна електроцентрала в
Коментари Харесай

САЩ предупреди Русия да не докосва американските технологии в Запорожката АЕЦ

САЩ разполагат с сензитивна нуклеарна технология в атомна електроцентрала в Украйна и предизвестяват Русия да не я допира. Това се твърди в писмо, изпратено от Министерството на енергетиката на Съединени американски щати до съветската държавна компания за нуклеарна сила „ Росатом “ предишния месец, заяви CNN.

Писмото, което е било прегледано от CNN, е с дата 17 март 2023 година В него шефът на Службата за политика за неразпространение на нуклеарното оръжие към Министерството на енергетиката Андреа Феркиле написа на генералния шеф на „ Росатом “, че Запорожката атомна електроцентрала в Енерходар „ съдържа нуклеарни механически данни с генезис Съединени американски щати, чийто износ се управлява от американското държавно управление. "

Стоките, софтуерът и технологиите са обект на експортен надзор от страна на Съединени американски щати, когато има възможност те да бъдат употребявани по метод, който подкопава ползите на националната сигурност на Съединени американски щати.

Писмото на Министерството на енергетиката идва в миг, когато съветските сили не престават да управляват централата, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и се намира в окупираната от Русия след нахлуването и през февруари м. година част от Запорожка област. Централата постоянно е била изключвана от електрическата мрежа на Украйна заради натоварен съветски обстрел в региона, което поражда опасения в цяла Европа за нуклеарна повреда.

Докато централата към момента се ръководи физически от украински личен състав, тя се намира под контрола на „ Росатом “. Министерството на енергетиката на Съединени американски щати е предизвестило „ Росатом “ в писмото, че е „ нелегално “ съветски жители или юридически лица да боравят с американската технология.

От CNN са се обърнали с искане за коментар към „ Росатом “. Няма информация дали „ Росатом “ е върнала отговор на американците. Не е ясно дали Росатом е дала отговор на писмото. Националната администрация по нуклеарна сигурност на Министерството на енергетиката е декларирала пред CNN, че писмото е достоверно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР