САЩ промениха позицията си за т.нар. еврейски селища в територии,

...
САЩ промениха позицията си за т.нар. еврейски селища в територии,
Коментари Харесай

САЩ приеха, че Израел може да строи селища на Западния бряг

САЩ трансформираха позицията си за така наречен еврейски селища в територии, оспорвани с палестинците, и на процедура одобриха, че тази политика на Израел може да продължи. Новината за завоя на 180 градуса по отношение на позицията, поддържана четири десетилетия до президента Барак Обама бе оповестена от държавния секретар Майк Помпео. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху незабавно я приветства като " коригиране на една историческа неточност " и прикани и различен страни да постъпят по този начин, а представител на палестинския водач Махмуд Абас сподели, че решението на Вашинтнон " изцяло опонира на интернационалното право ".

Според Помпео Съединени американски щати са се съветвали със експерти по интернационално право и са стигнали до умозаключение, че селищата не му опонират. Става дума за земи, които израелската войска завзема по време на войната от 1967 година И до през днешния ден статутът им не е организиран поради продължаващи разногласия с палестинците. През това време издигането на селища основава нова демографска и инфраструктурна обстановка на терен.

Най-новата резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по този въпрос - 2334 от декември 2016 година, ги афишира за " жестоко нарушаване " на интернационалното право и издигането им " няма правна годност ".

Според " Джерузалем пост " проверката на позицията от правния отдел на Държавния департамент е траяла близо една година и са били изслушани и мненията на други държавни управления.

Помпео уточни, че американската позиция е била непостоянна - през 1978 година президентът Джими Картър афишира, че селищата не подхождат на интернационалното право, а президентът Лоналд Рейгън през 1981 година - че те не са по принцип противозаконни. Днес Помпео разгласи, че Съединени американски щати заемат позицията на Рейгън.

Засега не е ясно по какъв начин това ще се отрази на външната политика на Вашингтон.

Това е третата извънредно огромна поддръжка, която администрацията на президента Доналд Тръмп дава на Израел в ущърб на връзките с палестинците и арабските страни. При това Вашингтон я прави преди да показа втората фаза от дълго чакания кротичък проект за Близкия изток, изработван под управлението на Джаред Къштър, шурей на Тръмп. Предишните две значими стъпки са признаването на Западен Ерусалим за столица на Израел (2017 г.) и откриването на американско посолство там (2018 г.), както и признаването на анексирането през 1981 година от Израел на Голанските възвишения, които са част от Сирия.

" Ройтерс " разяснява, че не изключено Тръмп да се пробва да помогне на Нетаняху да се задържи на власт. След два пъти гласоподаване на предварителни парламентарни избори тази година страната е блокирана от резултатите без безапелационен победител. След вота през септември Нетаняху отнов оне съумя да сформира държавно управление и сега това се пробва да направи съперника му Бени Ганц, някогашен шеф на Генщаба на армията.

Дейвид Фридман, американският дипломат в Ерусалим, разяснява, че днешната смяна в действителност можела да форсира договарянията сред Израел и палестинците. Помпео съобщи, че Съединени американски щати не са се произнесли по статута на оспорваните земи на Западния бряг - той ще би трябвало да бъде контрактуван сред израелци и палестинци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР