САЩ продължават да повишават градуса на напрежението с Русия. Стратегическата

...
САЩ продължават да повишават градуса на напрежението с Русия. Стратегическата
Коментари Харесай

“Ясен сигнал за Москва”. Какво разполага Пентагонът в Средиземно море

Съединени американски щати не престават да покачват градуса на напрежението с Русия. Стратегическата подводница от клас " Охайо " „ Роуд Айлънд “, главен съставен елемент на нуклеарната триада, навлезе в Средиземно море. Западните медии възприеха това като обръщение към Москва, отправено на фона на все по-войнствената изразителност на страните от НАТО. За това до какво може да докара това - в материала.

Девет хиляди Хирошими

Американските стратегически кораби с нуклеарни мотори постоянно се изпращат на бойна работа в океаните, само че Пентагонът нормално не оповестява това на медиите. Кадрите от демонстративното прекосяване на подводницата през Гибралтар обиколиха всички огромни телевизионни канали в света.

Италианският вестник „ Ла Република “ изяснява идването на „ Роуд Айлънд “ в Средиземно море като „ опит да се принуди Кремъл да се откаже от концепцията за потребление на нуклеарни оръжия в Украйна “.

Аргументът е тежък. Ядрените подводници от клас " Охайо " се смятат за най-големите носители на нуклеарни оръжия в света. Американският флот към този момент има 18 такива. Четиринадесет са въоръжени с балистични ракети „ Трайдънт-2 “ с обхват 11 300 километра.

Всяка има разграничена бойна глава с самостоятелни насочващи блокове (до 12) и термоядрени заряди с мощ 475 или 100 килотона. Така един съд е в положение да провежда повече от девет хиляди Хирошими за врага.

В същото време Пентагонът разположи противоподводни самолети „ Посейдон “ и „ Меркурий “ за нуклеарен военен надзор в Средиземно море, предопределени да обезпечат аварийна информационна система с нуклеарните подводници. Това е и въздушният команден пункт на Стратегическото командване на Съединените щати. Смята се, че тези два самолета работят взаимно с „ Роуд Айлънд “.

Мощна дезинформация “

Съмнително е, че Съединени американски щати възнамеряват да стартират нуклеарна война - Пентагонът неведнъж отхвърли това. Въпреки че обсегът на полета на ракетите на „ Роуд Айлънд “ е задоволителен, с цел да стрелят по Москва от американския бряг. В същото време американците непрекъснато приписват на Русия желанието да употребява нуклеарно оръжие в Украйна. Кремъл счита сходни обвинявания за безотговорни.

Това не е първата стъпка на Вашингтон към нуклеарна ескалация. През октомври медиите писаха за проектите на Пентагона да форсира превъоръжаването на нуклеарните си арсенали в Европа. Още през декември осъвременените бомби Б62-12 ще дойдат във въздушните бази на НАТО, макар че се чакаха идната пролет.

Освен това равнището на бойна подготвеност на американските сили в Европа беше нараснало до второ равнище. Преди това беше единствено по време на Карибската рецесия и в навечерието на интервенция „ Пустинна стихия “. Този режим разрешава нуклеарен удар по врага.

„ От една страна, някои американски водачи се пробват да упражняват въздържаност в нуклеарната политика, да не извеждат този фактор на сцената. Но им и други избори – и там, и в някои съдружници по НАТО от време на време спекулират с тематиката “, отбелязва политологът Владимир Орлов.

Експертът счита, че Западът ще продължи да упреква Кремъл като част от осведомителната борба. Освен това, прибавя той, нуклеарната опасност доста тревожи гласоподавателите.

„ Изключително комфортно е думата „ Русия “ да се съчетае с епитета „ нуклеарен “ и още повече да се сложи Москва в неприятна светлина “, изяснява анализаторът.

Ракетна алтернатива

Държавите, които към момента не са признати в НАТО, са въвлечени в нуклеарна изразителност. В края на октомври американското издание „ Нюзуик “ заяви, че финландските управляващи обмислят опцията дали да слагат на своя територия „ оръжия на съдния ден “.

Шведският министър председател Улф Кристерсон означи, че скандинавските страни имат " тъкмо същото " отношение към този въпрос. Финландският президент Саули Ниинистьо обаче съобщи тази седмица, че не има намерение да одобри нуклеарни оръжия. И посочи, че това не му е предлагано. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг удостовери това.

Така че, явно, Вашингтон не желае да отиде прекомерно надалеч. Според „ Уолстрийт Джърнъл “ съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан е водил поверителни диалози с помощника на съветския президент по интернационалните въпроси и секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев през последните няколко месеца.

Американски публицисти настояват, че задачата на контактите е да се предотврати нуклеарна ескалация в Украйна. Самият Съливан не разяснява нищо, само че даде да се разбере, че разговорът ще продължи. Както и играта на нерви – посредством усилване на нуклеарната изразителност.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР