САЩ прекратиха доставките за Турция на оборудване за изтребителите F-35

...
САЩ прекратиха доставките за Турция на оборудване за изтребителите F-35
Коментари Харесай

САЩ спряха доставките за Турция на оборудване за F-35

САЩ прекратиха доставките за Турция на съоръжение за изтребителите F-35 поради решението на Анкара да разположи съветски зенитни ракетни системи С-400, съобщи Би Би Си.

"Докато Турция не вземе еднопосочно решение да се откаже от пазаруването на съветски С-400, дейностите по поддръжката на бойната подготвеност на турските F-35 се приключват. " - съобщи представителят на Пентагона подполковник Майк Андрюс.

"Същевременно разговорът ни с Турция по тази значима тематика продължава ", добави той. Вашингтон неведнъж отправяше предизвестия към Анкара, че съветските системи С-400 не могат да се интегрират в системите за противовъздушна защита на НАТО.

Американската страна съобщи, че в случай че Турция все пак закупи С-400, Вашингтон ще преразгледа присъединяване на Турция в програмата F-35. Съединени американски щати предизвестиха, че в случай че Анкара разположи съветските противовъздушни системи, Москва може да получи достъп до американските самолети и технологии на турска територия. Анкара получи първите два изтребителя F-35A през юни 2018 година, при декларирани общо 100, напомня Българска телеграфна агенция.

От Пентагона прецизират, че прекъсването на доставките за Турция е обвързвано с нуждата да се подсигурява естественото продължение на програмата за произвеждане F-35, при положение, че Анкара излезе от нея.

С тази стъпка се подсигурява изпълняването в период на доставките на такива изтребители за други страни. В Турция се създават елементи за фюзелажа и корпуса, екрани за пилотската кабина. Според източници на "Ройтерс ", мястото на Турция в програмата може да бъде заето въпреки това от НАТО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР