САЩ предоставиха убежище на бившия главен прокурор на Гватемала Телма

...
САЩ предоставиха убежище на бившия главен прокурор на Гватемала Телма
Коментари Харесай

Политическо убежище в САЩ получи бившият главен прокурор на Гватемала

САЩ предоставиха леговище на някогашния основен прокурор на Гватемала Телма Алдана. Това се случва единствено няколко дни откакто страната й подаде искане за екстрадиция, основаващо се на обвинявания за заграбване, неистина и данъчни измами, най-вероятно повдигнати като възмездие за напъните й в битката с корупцията в страната.
За казусът осведоми от интернационалния план за докладване на проведената престъпност и корупцията (OCCRP), като добавя, че Телма Алдана е на 64 години, а репутацията й в интернационален проект е като на рицар кръстоносец, само че в битката против корупцията и злоупотребите на държавното управление. Като основен прокурор, тя преследва и вкарва в пандиза някогашния президент на Гватемала Ото Перес Молина и стартира следствия против неговия правоприемник, някогашния президент Джими Моралес и членове на неговото семейство. Само през 2017 година ръководената от Алдана институция реализира 9 358 присъди. Същата година тя е оповестена за един от 100-те най-влиятелни хора на планетата в класацията на списание Time.

„ Алдана сподели, че върховенството на закона може да победи корупцията - даже когато тя се простира до най-високата служба. Това е урок, който всяка страна би трябвало да помни “, написа известеният юрист и ръководител на Трансперънси интернешанъл Хосе Карлос Угаз, във връзка номинацията й.

След многочислени закани със гибел и случаи на тормоз, Алдана беше принудена да подаде оставка. Тя е сложена под отбрана, обезпечена от Интер-Американската комисия по правата на индивида. През 2018 година е отличена с премията за право на занаят на Швеция, оповестена за „ различна Нобелова премия “. През предходната година Алдана се кандидатира за президент на страната си, само че тогава са повдигнати обвиняванията, за които се твърди, че са изфабрикувани от нейните съперници, а Конституционният съд отхвърля кандидатурата й въз основа на обвиняването за корупция. След издаване на заповед за арест против нея Алдана напусна страната.

Председателят на Комитета по външни работи на Съединени американски щати Елиът Енгел разгласи късно в понеделник вечер в Twitter, че настояването за леговище на Алдана е утвърдено. „ Телма е първенец за правдивост и това е огромна победа в интернационалната битка с корупцията “, написа той.

" Никога не съм си представяла, че ще стана политически емигрант в Съединените щати ", написа самата Алдана във вторник сутринта и добавя „ Когато получих новината, плаках, тъй като ми липсва страната. Сега разбирам страданието, през което са минали моите сънародници мигранти, когато напущат страната ни. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР