САЩ поискаха от ООН да спре петролните доставки за Северна

САЩ поискаха от ООН да спре петролните доставки за Северна ...

САЩ поискаха от ООН да спре петролните доставки за Северна Корея.САЩ поискаха от ООН да спре петролните доставки за Северна Корея. Вашингтон внесе документ в Съвета за сигурност на ООН документ, изготвен от американските разузнавателни служби, в който се посочва, че са засекли незаконно прехвърляне на петрол между кораби в открито море.

Съединените щати заявиха, че Северна Корея вече е надхвърлила годишния си лимит за внос на петрол и поискаха от ООН да нареди незабавно спиране на всички доставки в страната.

Вашингтон демонстрира своята решимост да продължи натиска спрямо Северна Корея като използва съществуващите икономически санкции, за да я накара да се откаже от ядрените си оръжия.

САЩ обвиниха страната, че нарушава санкциите на ООН за ограничение на вноса на преработен петрол чрез незаконно прехвърляне на петрол между кораби в открито море. В документ, внесен от Вашингтон в Съвета за сигурност на ООН, изготвен от американските разузнавателни служби, се твърди, че това се е случило поне 89 пъти през първите пет месеца на годината.

Според данните в доклада, цитиран от американските медии, дори ако танкерите са носили само една трета от пълния си товар, Северна Корея вече е надхвърлила годишната си квота от 500 000 барела.

В писмо, придружаващо доклада, Вашингтон иска от Комитета по санкциите да уведоми всяка страна в Организацията на обединените нации, че Северна Корея е извършила нарушение. Тя също отправя искане към комисията да призове за "засилена бдителност" срещу опитите за заобикаляне на санкциите чрез прехвърляне на петрол от кораб на кораб - нещо, което е било запечатано на снимки, направени от разузнавателните служби на САЩ и Япония.

Източник: bnr.bg