САЩ подкрепят влизането на Украйна в НАТО. Това заяви заместник

...
САЩ подкрепят влизането на Украйна в НАТО. Това заяви заместник
Коментари Харесай

Ето каква е позицията на САЩ по въпрос, който може да разпали война с Русия

САЩ поддържат влизането на Украйна в НАТО. Това съобщи заместител прессекретарят на Белия Дом Карин Жан-Пиер, представена от ТАСС, съобщи организация " Фокус ".

Тя беше запитана дали администрацията на американския президент Джо Байдън поддържа влизането на Украйна в Северноатлантическия алианс. „ Да, поддържаме “, отговори представителят на Белия дом. „ Както споделих, администрацията на Байдън се ангажира да държи вратите на НАТО отворени за претендентите (за членство), когато те са подготвени и могат да извършват отговорностите си. Те би трябвало да извършват отговорностите и отговорностите на участието [в алианса] и да способстват за застраховане на сигурността в евроатлантическия район “, добави тя.

Жан-Пиер напомни, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в този момент е в Киев, с цел да удостовери „ поддръжката на [САЩ] за суверенитета, териториалната целокупност и независимостта на Украйна “. „ Неговото пътешестване също по този начин акцентира смисъла на приемането на основни закони в Украйна за подсилване на върховенството на закона, поощряване на битката с корупцията и икономическите промени, които ще укрепят украинската народна власт и стопанска система и по-нататъшната евроатлантическа интеграция “, сподели заместник-прессекретарят на американския президент.

В четвъртък президентът на Украйна Владимир Зеленски на среща с държавния секретар Антъни Блинкен изиска подпомагане от Съединени американски щати за започване на процеса за приемане на План за деяние за участие в Алианса. По-рано украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че Съединени американски щати могат да оказват помощ на Киев в устрема му да се причисли към НАТО. Според него Киев чака, че Съединени американски щати ще възприемат Украйна като „ източната граница на демокрацията “, което допуска включването на страната в НАТО.

През февруари 2019 година Върховната Рада на Украйна утвърди промени в Конституцията, гарантирайки устрема на страната да се причисли към НАТО с формулировката „ необратимостта на евроатлантическия курс на Украйна “. Осигуряването до 2020 година на цялостна съгласуемост на въоръжените сили на Украйна с армиите на страните от НАТО е залегнало в новата военна теория на страната, призната през 2015 година По-рано Украйна получи статут на сътрудник на НАТО с разширени качества. През април 2021 година Зеленски разгласи, че чака западните страни да дават по-последователна поддръжка за стремежите на страната да стане част от Алианса. Полският президент Анджей Дуда съобщи на взаимна конференция със Зеленски в понеделник, че присъединението на Украйна ще бъде разисквано на идната среща на върха на НАТО през юни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР