САЩ подкрепят Преспанското споразумение с Гърция и са разочаровани, че

...
САЩ подкрепят Преспанското споразумение с Гърция и са разочаровани, че
Коментари Харесай

Държавен департамент: Скопие да спазва Преспаспанското споразумение

" Съединени американски щати поддържат Преспанското съглашение с Гърция и са разочаровани, че президентът Гордана Силяновска-Давкова не употребява конституционното име Северна Македония по време на своята клетва ".

Това съобщи Елизабет Алън, заместник-държавен секретар на Съединени американски щати по обществената дипломация и публичните въпроси.

Алън прикани Скопие да съблюдава контракта с Атина.

" Ние поддържаме Преспанското съглашение и бяхме разочаровани, когато видяхме, че президентът не употребява цялостното и публично име Северна Македония. Ще следим какво прави държавното управление, което е в развой на сформиране. В непрекъснат разговор сме с него и по тази причина не бих предвиждала някакви последици. Надяваме се и насърчаваме водачите на Северна Македония да се придържат към интернационалните съглашения ", сподели американският посланик.

По време на визитата си в страната, Елизабет Алън е провела среща с специалисти, на която е била разисквана отбраната на свободните общества от злокачествени въздействия.

Визитата на Алън в РСМ е част от нейната районна обиколка, ориентирана към задълбочаване на партньорствата със страните от Западните Балкани и реализиране на общи цели за районно съдействие и европейска интеграция.

БГНЕС напомня, че на 12 май новият македонски президент Гордана Силяновска-Давкова постави клетва като президент на „ Македония “. Тя не употребява формалното име на страната - Република Северна Македония и провокира дипломатически скандал, нарушавайки Преспанското съглашение.

Договорът бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров, в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР