САЩ планират да участват в приватизацията на стратегически важното гръцко

...
САЩ планират да участват в приватизацията на стратегически важното гръцко
Коментари Харесай

САЩ искат да заключат Русия в Черно море

Съединени американски щати възнамеряват да вземат участие в приватизацията на стратегически значимото гръцко пристанище Александруполис в северна Елада. Това изказване направи предходната седмица американският дипломат в Гърция Джефри Пайет.

„ Александруполис е основна връзка в европейската енергийна сигурност, районната непоклатимост и икономическия напредък, тъй че Съединените щати и Гърция работят дружно за прогрес на нашите общи ползи в региона на сигурността и стопанската система “, гласи известието на пресслужбата на американското посолство.

Изявлението на Пайет бе направено във връзка церемониалното издигане над вода на плаващия кран „ Олга “, който потъна в пристанището на Александруполис през 2010 година и попречи на пристанището да бъде употребявано в цялостен потенциал, написа "Поглед инфо ".

Съединените щати заплатиха за повдигането на крана 2,3 милиона $. Заедно с посланика, гръцкият министър на защитата Николаос Панайотопулос дойде на тържествата, като съобщи, че разполагането на американските войски в морското пристанище ще ускори стратегическата непоклатимост в района.

И малко на брой обърнаха внимание на името на повдигнатия съд. Факт е, че носи името на някогашната кралица на Гърция Олга, с моминско име - Олга Константиновна Романова, Великата княгиня, станала брачна половинка на гръцкия крал Георгиос I.

И някой видя в това избран знак - транспортен съд, носещ името на съветската „ Кралица на всички елини “, родена в Царско село, се повдига над вода с американски пари... А нали в миналото точно Русия оказа помощ на Елада да получи независимост след столетие на османско робство.

Гърците ще „ приватизират” (всъщност продадат) стратегическото пристанище не от добър живот. Факт е, че Гърция от дълго време е затънала в задължения. Мащабната приватизация на държавните активи се прави за да се запушат дупки в бюджета.

В подмяна да обезпечат на страната финансова помощ от интернационалните кредитори, гърците включиха огромни държавни компании, морски пристанища и летища в програмата за приватизация. И по този начин, второто по величина пристанище в Солун бе обещано на концесия на група западни компании до 2051 година за 232 милиона евро.

А основното пристанище на Гърция - Пирея - се управлява от китайците, 51% от акциите му са благосъстоятелност на китайската корпорация COSCO. Гърция, все с още най-големият търговски флот в света, остава без най-големите си пристанища...

Политическият декор на американския интерес към Александруполис беше обяснен от създателя Пол Антонопулос, който удостовери, че Съединени американски щати възнамеряват да купят това пристанище. Докато Турция, написа създателят, ускорява връзките си с Русия, Съединени американски щати се обвързват по-тясно с обичайния противник на Турция, Гърция. След като превзеха Александруполис, Съединени американски щати желаят да управляват Дарданелите, с цел да заключат Русия в Черно море.

Пристанището Александруполис е от изключително значение за политиката на Съединени американски щати на Балканите и във връзка с Русия. Това е една от основните точки на газопровода Гърция-България и Транс-Адриатическия водопровод.

Разположен наоколо до следения от турците пролив Дарданели, Александруполис свързва Беломорието и Средиземно море с Черно море.

"С придобиването на това пристанище НАТО и американските въоръжени сили могат да обхванат на Балканите за няколко часа и елементарно да спрат търговията на Русия през Черно море с останалия свят, блокирайки Дарданелите “, написа Пол Антонопулос.

Турските самолети всекидневно нарушават въздушните и морските граници на Гърция. Ердоган заплашва да завземе гръцката част на Кипър.

Преди няколко седмици той изнесе тирада пред карта, изобразяваща източногръцките острови в Средиземно море, завладяни от Турция, а преди няколко дни Турция отстрани гръцкия остров Кастелоризо от онлайн карта, с цел да заявява суверенитета си над запасите от петрол и газ, заплашвайки да изпълни Гърция с тълпи незаконни имигранти.

„ Ако гръцкото управление реши да одобри предлагането на Съединени американски щати за закупуването на Александруполис, това ще сътвори огромен проблем за сигурността на Русия “, заключава Антонопулос. Според него Русия „ е в неповторима позиция да може да договаря и да откри способи за дълготраен мир сред Гърция и Турция, като попречи на Съединени американски щати да купят пристанището Александруполис “.

Миналата година, при държавното управление на партията СИРИЗА, тогавашният министър на защитата Панос Каменос се обърна към министъра на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис, като предложи увеличение на военното наличие на Съединени американски щати в Гърция.

В подмяна на даване на територия за американските военни бази, на Гърция са обещани огромни финансови инжекции. Стратегическите проекти на Съединени американски щати са да открият цялостен надзор над Балканския полуостров и Източното Средиземноморие, като се отстрани всяка опция за подсилване на позициите на Русия на Балканите.

И Гърция играе специфична роля в тези проекти.

Вашингтон има намерение да открие три нови военни бази в Гърция в допълнение към съществуващите. Още през 1951 година в залива на Суда на северозападния бряг на остров Крит се появи военноморска база, която се употребява интензивно от Военноморски сили на Съединени американски щати.

В залива има пристанище за подводници, а в съседство ракетен полигон на НАТО. Летище „ Араксос “ на полуостров Пелопонес се употребява от авиацията на НАТО. И предходната година стана въпрос за разполагане на американски военни бази във Волос, Лариса и Александруполис.

Сега през Александруполис американците към този момент транспортират хеликоптери до базите си в Източна Европа. Летището на Лариса, където е основано 110-то бойно крило на Военновъздушни сили на Гърция, беше хазаин на американските дронове MQ-9 Reaper.

Американски изтребители F-22 „ Раптор “ също бяха трансферирани в Лариса. Там ще бъдат ситуирани американски самолети-цистерни, а изтребители F-35 във Волос. Гърция и Съединени американски щати също водят договаряния за основаване на въздушна база в Карпатос, където Съединени американски щати желаят да разположат самолети F-22 „ Раптор “ и да разположат системи за противоракетна защита „ Пейтриът “.

Засега въпросът дали всички тези нови американски бази ще се появят в Гърция и дали ще се реализира договорка за закупуване на Александруполис от американците остава отворен. По принцип държавното управление е готово за договорка, само че това не значи, че обичайните другарски усеща на гръцкия народ към Русия са се трансформирали.

Авторът на тези редове преди две години дружно с делегация на държавното управление на Санкт Петербург посети Александруполис, който също като Солун е град събрат на Нева.

Делегацията на Санкт Петербург, дружно с гърците и съветските дипломати, поставиха венци към неотдавна открития монумент - паметна плоча, отдадена на подвига на съветските бойци от 9-ти остарял Ингерманладски полк, взели участие в руско-турската война от 1877-1878 година и починали в борбите за освобождението на Александруполис.

И поразително удостоверение за отношението на елементарните гърци към Русия е маршът в Александруполис под Андреевския байрак на моряците на огромния десантен транспортен съд на Черноморския флот „ Цезар Куников “, дошъл на посещаване в Русия.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР