САЩ планират да наложат едностранно забрана на вноса на руски

...
САЩ планират да наложат едностранно забрана на вноса на руски
Коментари Харесай

САЩ прилагат драстична мярка срещу руската инвазия: Забраняват вноса на руски петрол още днес

САЩ възнамеряват да наложат едностранно възбрана на вноса на съветски нефт, без да включват в мярката съдружниците си от Европа. Причината е съветската инвазия в Украйна, обявиха източници, близки до Белия дом, представени от Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън е провел видеоконферентен диалог с водачите на Франция, Германия и Англия в понеделник на фона на опитите на администрацията си да откри поддръжка за глобата. Германия, която е най-големият консуматор на съветски недопечен нефт, отхвърли проектите за възбрана на вноса на черното злато.

Съединени американски щати внасят съществени количества от Русия, само че не и над сериозното равнище. На процедура Вашингтон изнася повече, в сравнение с внася от Русия. Тотално прекъсване на съветския нефт за Европа би означавало недостиг от 2,5 млн. барела дневно. Предполага се, че в случай че доставките бъдат спрени Съединени американски щати, Европейски Съюз и Саудитска Арабия ще отворят необятно вратите на стратегическите си запаси и ще покрият недостига, проучва Блумбърг.

Очаква се, че Байдън ще разгласи мярката по-късно през днешния ден българско време. И до момента в който ембаргото още не е реалност, то самото известие за него се отразява на петролните пазари. Цената на брел отскочи още веднъж доскоро и полетя с нови 5% нагоре до 128 $.

Всъщност цените летят нагоре и без емабарго, тъй като огромна част от търговците заобикалят съветския нефт, поради боязън от наказания. Транспортните компании също отхвърлят да го транспортират.

Според Александър Новак компенсирането на доставките на съветски нефт на европейския пазар ще отнеме време, ще докара до растеж на цените, а най-потърпевши ще се окажат европейските консуматори. " Абсолютно явно е, че отводът от съветския нефт ще докара до пагубни последствия за международния пазар. Повишаването на цените ще бъде непредсказуемо. Повече от 300 $ за барел, в случай че не и повече ", споделя той, представен от БНР.

Белият дом води диалози и с водачите на двете партии в Конгреса, с цел да получи поддръжка за приемането на законодателство, с което да бъде неразрешен напълно вносът на артикули от Русия.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР