САЩ паднаха от първото място в годишния доклад за конкурентоспособност

...
САЩ паднаха от първото място в годишния доклад за конкурентоспособност
Коментари Харесай

България на 49-то място по конкурентоспособност в света

Съединени американски щати паднаха от първото място в годишния отчет за конкурентоспособност на консултантската компания World Economic Forum, изместена от Сингапур.

Хонконг, Холандия и Швейцария съставляват останалата част от челната петица, съгласно изследването на WEF, оповестено през вчерашния ден. Причината за отпадането от лидерската позиция за Съединени американски щати бе възходяща неустановеност измежду бизнес водачите и влошаващите се индикатори във връзка с отвореността на търговията.

България значително усъвършенства представянето си, като се изкачва с две места по-нагоре в тазгодишната ранглиста, до почетното 49-то място в света, измежду 141 страни. За съпоставяне през 2018-та година страната ни заемаше 51-ва позиция.

Най-високо се класира страната ни по фактора прилагане на осведомителни технологии, където заема 30-та позиция в света. Следващия фактор, по който страната ни е класирана на най-високо място е пазара на труда - на 40-та позиция.

Най-зле е класирана страната ни във връзка с опазване на здравето - едвам на 81-во място, както и по аршин финансова система - 73-то място.

Ако погледнем към субиндексите, ще забележим, че страната ни се класира на по-лоша от 100-на позиция по индикатори, като - проведена престъпност (111-то място в света); отбрана на правата на благосъстоятелност (105 място); отбрана на интелектуална благосъстоятелност (101 място); качество на пътната инфраструктура (102 място); елементарно намиране на квалифицирани фрагменти (116-та позиция); доверие в мениджмънта (106-та позиция) и трудност на цените (113-то място).

Страната ни е класирана извънредно високо по фактори, като инфлация (на 1-во място с доста други държави) и достъп до електричество (2 място).
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР