САЩ паднаха от първото място в годишния доклад за конкурентоспособност

САЩ паднаха от първото място в годишния доклад за конкурентоспособност ...

България на 49-то място по конкурентоспособност в света.


САЩ паднаха от първото място в годишния доклад за конкурентоспособност на консултантската компания World Economic Forum, изместена от Сингапур.

Хонконг, Холандия и Швейцария съставляват останалата част от челната петица, според проучването на WEF, публикувано вчера. Причината за отпадането от лидерската позиция за  САЩ бе нарастваща несигурност сред бизнес лидерите и влошаващите се показатели по отношение на отвореността на търговията.

България съществено подобрява представянето си, като се изкачва с две места по-нагоре в тазгодишната класация, до почетното 49-то място в света, сред 141 страни. За сравнение през 2018-та година страната ни заемаше 51-ва позиция.

Най-високо се класира страната ни по фактора ползване на информационни технологии, където заема 30-та позиция в света. Следващия фактор, по който страната ни е класирана на най-високо място е пазара на труда - на 40-та позиция.

Най-зле е класирана страната ни по отношение на здравеопазване - едва на 81-во място, както и по критерий финансова система - 73-то място.

Ако погледнем към субиндексите, ще видим, че страната ни се класира на по-лоша от 100-на позиция по показатели, като - организирана престъпност (111-то място в света); защита на правата на собственост (105 място); защита на интелектуална собственост (101 място); качество на пътната инфраструктура (102 място); лесно намиране на квалифицирани кадри (116-та позиция); доверие в мениджмънта (106-та позиция) и сложност на тарифите (113-то място).

Страната ни е класирана изключително високо по фактори, като инфлация (на 1-во място с много други държави) и достъп до електричество (2 място).

Източник: econ.bg