САЩ отменят програмата за защита на нелегални имигранти, влезли в

...
САЩ отменят програмата за защита на нелегални имигранти, влезли в
Коментари Харесай

Тръмп спря програмата за защита на имигранти, влезли в САЩ като деца

САЩ анулират програмата за отбрана на незаконни имигранти, влезнали в страната, преди да са навършили 16 години, заяви основният прокурор и министър на правораздаването Джеф Сешънс.

Програмата " Отложено деяние за пристигналите в детството " (DACA) бе основана от Обама през 2012 година и обгръща към 800 000 души, чиито родители са ги довели в Америка като деца, не са били упреквани в съществени закононарушения и желаят да учат и работят легално.

" За да имаме законна система за имиграция, която обслужва националния интерес, не можем да одобряваме всеки, който изиска. Толкова е просто. Това би било политика на отворените граници, а американците вярно отхвърлиха това ", сподели Сешънс, представен от организация " Ройтерс ".

Сега ориста на " мечтателите ", както е прякорът на хората под закрилата на тази стратегия, остава в ръцете на Конгреса. Конгресмените имат шест месеца да подхващат деяние, само че в първата половин година от мандата си те не съумяха да одобряват нито един важен закон, а имиграцията по традиция разпалва яростни разногласия.

" Изключително грубо е да предложиш американската фантазия на тези младежи, да ги насърчиш да излязат от конспиративност, да проявят доверие към държавното управление и след това да ги накажеш за това ", реагира неотложно основателят на " Facebook " Марк Зукърбърг.

Кого гони Тръмп

От DACA могат да се възползват хора на възраст до 30 години, чиито родители са ги довели в Съединени американски щати като деца. Условията за това – да са влезнали в Америка преди да навършат 16 година, да не са били упреквани в нито едно съществено закононарушение или в не повече от три дребни; да са приключили гимназия.

След като преминат инспекция на Федералното бюро за следствие (ФБР), те имат право да работят законно, а държавното управление отсрочва дейности по миграционния им статут за период от две години, след което те имат право да подадат молба още веднъж. Тази стратегия не разрешава на участниците да получат поданство, нито им дава право на обществени помощи или на финансово подпомагане за постъпване в университет.

Целта на Обама бе да отбрани от депортация младежи с положително държание, които са израснали в Америка и на процедура не познават страната, от която произлизат.

Наричани в резюме " мечтатели ", по името на обвързания с програмата закон, чиято абревиатура DREAM значи " фантазия ", те живеят най-вече в Калифорния, Тексас, Ню Йорк и Флорида.

Актът за развиване, облекчение и обучение за малолетните чужденци (DREAM) бе препоръчан още през 2001 година от двама сенатори – демократа Дък Дърбин и републиканеца Орин Хач, само че по този начин и не бе утвърден от Конгреса. Идеята на закона бе посредством постепенни стъпки да разреши на тези хора право на жителство, а по-късно – и на непрекъснато престояване, в подмяна на образование в лицей, университет или работа в армията. Обама направи решителна стъпка към реализирането на това, като вкара програмата DACA.

Освен в Конгреса концепцията за прекъсване на DACA срещна опозиция и от бизнеса. Миналата седмица шефовете на " Майкрософт " и " Facebook " Сатя Надела и Марк Зукърбъргизпратиха до президента писмо с данни за приноса на " Мечтателите " към стопанската система. Изпълнителният шеф на " Епъл " Тим Кук написа в " Туитър ", че 250 от сътрудниците му в компанията спадат към същата група.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (555)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР