САЩ оповестиха исторически научен пробив в продължилия десетилетия стремеж за

...
САЩ оповестиха исторически научен пробив в продължилия десетилетия стремеж за
Коментари Харесай

САЩ обявиха исторически пробив в ядрения синтез

САЩ оповестиха исторически теоретичен пробив в траялия десетилетия блян за преодоляване на термоядрения синтез - силата, която зарежда Слънцето и звездите, оповестява Българска телеграфна агенция.

Постижението може в границите на няколко десетилетия да революционизира производството на сила на Земята, осигурявайки обилие от чиста сила.

От десетилетия откриватели от цялостен работят за развиването на нуклеарния синтез, който съгласно последователите си може да разреши на човечеството да се освободи от своята взаимозависимост от изкопаемите горива, виновни за световното стопляне.

Изследователи от Националната лаборатория " Лорънс Ливърмор " в Калифорния за първи път са произвели повече сила в опит с реакция на термоядрен синтез, в сравнение с е била употребена за възпламеняването й. Те са преодолели една от главните компликации - приемане на повече сила от вложената в опита за пресъздаване на процеси, които протичат на Слънцето.

Този триумф ще остане " в учебниците по история ", сподели министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм на конференция.

В момента атомните електроцентрали употребяват нуклеарно разделяне, което работи посредством разпад на ядрото на тежък атом, при което се освобождава сила. Недостатъкът тук е отделянето на огромни количества нуклеарни боклуци, които слагат радиоактивни дълго време. Това постанова предпазване при специфични условия. 

При нуклеарния синтез пък се сливат две леки ядра, образувайки по-тежко. Това е реакцията, която зарежда звездите, в това число Слънцето. Благодарение на изискванията на рискови топлота и налягане водородните атоми се сливат, с цел да образуват хелий, произвеждайки в процеса голямо количество сила. Предизвикателствата пред технологията на нуклеарен синтез са свързани с нуждата от доста високи температура и налягане, нужни за свързването на детайлите. 

На Земята този развой може да се реализира благодарение на свръхмощни лазери. В сполучливия експеримент учените са фокусирали 192 лазера върху цел с размера на напръстник, където са сложени леки водородни атоми, които би трябвало да се слеят. Лазерите са загряли и компресирали водородното гориво.Резултатът най-сетне потвърждава физичен принцип, който преди десетилетия е бил утопичен.

Ядреният синтез има доста преимущества пред деленето: при него няма риск от нуклеарни повреди и се отделя доста повече сила, като се образува малко количество радиоактивен боклук с къс живот. Привържениците на термоядрения синтез се надяват, че с помощта на него един ден ще може да бъде създавана съвсем неограничена сила без въглеродни излъчвания, измествайки изкопаемите горива и другите обичайни енергийни източници.

Все още обаче следва да се извърви дълъг път - " евентуално десетилетия ", преди този момент решение да стане използвано в индустриален и търговски мащаб. Изследователите обаче считат, че е направена значима стъпка към постигането на задачата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР