САЩ официално обявиха оттеглянето си от Договора за ликвидиране на

САЩ официално обявиха оттеглянето си от Договора за ликвидиране на ...

US експерт: Нашите ядрени оръжия са като "Ферари", а руските....

САЩ официално обявиха оттеглянето си от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО). Експертите очакват да започне нова надпревара в ядреното въоръжаване между страните, както по време на Студената война.
Руският президент Владимир Путин поръча да се наблюдава създаването и разполагането на американските ракети със среден и малък обсег.

Това е в отговор на съобщението на САЩ за разработването на нови ракети клас "земя-въздух", съобщава американската телевизия Al-Hurra.

Договорът забраняваше използването на ракети с ядрени бойни глави с обхват от 500 до 5500 км. САЩ се оттеглиха от ядрения договор с Русия, сключен по време на Студената война, поради "неспазване на условията му от руска страна".

В момента американците се съсредоточават върху разработването на мобилни системи за неядрени крилати и балистични ракети с наземно базиране.

Статистиката показва, че след Студената война броят на ядрените оръжия в света значително е намалял. И така, ако през 1986 г. е имало общо около 70 300 единици, то днес броят на ядрените оръжия е 13 890 единици.

Русия има най-голям брой ядрени бойни глави в света. В момента руският ядрен потенциал се изчислява на 6500 ядрени заряда, а американският - на 1885, съобщиха от Федерацията на американските учени.

На трето място в ядрената класация е Франция с 300 ядрени бойни глави. Китай разполага с 290, Великобритания - 215, Пакистан - 150, Индия - 140, Израел - 80, а Северна Корея - с 25 бойни глави.

Ядреното въоръжение включва не само междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни глави, но и гравитационни бомби, които се пускат от изтребители. Гравитационните бомби се считат за първото ядрено оръжие в историята.

Следва кратко сравнение на ядрения потенциал на САЩ и Русия:
Америка LGM-30G "Минитмън 3"
Междуконтинентална балистична ракета, способна да носи ядрени бойни глави. Разработена от компанията Boeing. Тегло - 36 000 кг, скорост – 23 маха. Обхватът на полета ѝ е 13 000 км, а максималната височина на полета ѝ е 1100 км.
UGM-133A "Трайдънт 2"
Тристепенна балистична ракета, способна да носи ядрени бойни глави. Проектирана е да се изстрелва от стратегически атомни подводници. Разработена е от компанията Lockheed Martin Space Systems. Цената на една ракета е 30 милиона долара. Дълга е 13 метра и тежи 59 000 кг. Според експерти UGM-133A "Трайдънт 2" е най-ефективната ракета в арсенала на САЩ.
AGM-86B
Крилата ракета, способна да носи ядрени бойни глави. Стойността на една такава ракета е приблизително 1 милион долара. Стартовото тегло на ракетата е 1430 кг, а общата ѝ дължина достига 6 м. AGM-86B може да бъде изстреляна от стратегическия бомбардировач B-52.
Ядрена бомба B61
Това е основното ядрено оръжие на стратегическите ядрени сили на САЩ. Средното тегло на бомбата е 320 кг, а дължината ѝ е почти 4 м.
Русия "Топол М"
Балистична ракета, която се монтира на военно превозно средство или в специални силози. Максималният обхват на полета ѝ е 11 000 км, а скоростта ѝ е 22 маха. Дължината ѝ е 22 м, теглото - 47 000 кг. "Топол М" може да бъде оборудвана с ядрени бойни глави.
Р-36
Производството на балистични ракети Р-36 започва през 1980-те години. Ракетата се изстрелва от силози и може да носи ядрени бойни глави. Дължината на ракетата е 32 м, теглото - 209 000 кг.
9K720 "Искандер"
Руска ракетна система със среден обсег, способна да носи ядрени бойни глави. Разработването ѝ бе една от причините, които подтикнаха САЩ да се оттеглят от договора. Дължината на ракетната система е 7 м, теглото - 3800 кг, а обхватът - 50-500 км.
Цар бомба
Общо са създадени две такива бомби. Едната e взривенa по време на изпитания, а другата все още на въоръжение в руската армия. Теглото ѝ е 27 тона, а дължината ѝ - 8 м.

Според експерта по ядрени оръжия д-р Джефри Люис броят на ядрените оръжия не е основният критерий, а твърденията на Русия за по-мощен ядрен потенциал "почти сигурно не съответстват на реалността".

В интервю за Business Insider Люис заяви, че ръководителите на Обединеното стратегическо командване на САЩ, които са отговорни именно за ядрения потенциал, от няколко десетилетия твърдят, че ако трябва да избират между ядрените оръжия на САЩ и Русия, ще изберат своето собствено.

Според Люис американският арсенал наистина не може да "унищожи цели континенти", но е по-подходящ за изпълнение на стратегическите задачи на Съединените щати. "Американските ракети приличат повече на автомобили "Ферари": красиви и създадени за перфектно разрешаване на проблеми за дълго време", каза експертът.

Той отбеляза, че руснаците обичат да разработват ядрени оръжия, които трябва да се модернизират на всеки десет години, дори и да са по-ефективни от американските.

Една от разликите, които Люис посочи, е, че САЩ предпочитат базирането в силози, докато руснаците предпочитат да "слагат ракети на камиони", които той определи като "евтини".

Американската ядрена триада е широко известна във военната сфера. Тя представлява три основни платформи за изстрелване на американското ядрено оръжие: подводници, силози и бомбардировачи.

"Ние обичаме прецизността. Идеалното ядрено оръжие за САЩ е мъничък ядрен заряд, който влита право през прозореца и взривява сградата.

А руснаците предпочитат да изстрелят 10 бойни глави не само в сградата, но и в целия град. Добър пример за това е руската въздушна кампания в Сирия", каза Люис.

Източник: bg.rbth.com

Източник: blitz.bg