САЩ одобриха близо 2,7 млрд. долара помощ за Украйна и

...
САЩ одобриха близо 2,7 млрд. долара помощ за Украйна и
Коментари Харесай

САЩ одобриха нови 2,7 млрд. долара помощ за Украйна и нейните съюзници

САЩ утвърдиха близо 2,7 милиарда $ помощ за Украйна и съдружниците, включително 675 млн. $ за военна техника, заяви Военновъздушни сили. Министърът на защитата Лойд Остин разгласи това на срещата на върха в американската военновъздушна база в Рамщайн, Германия.

Помощта включва гаубици, муниции, коли Humvee, бронирани коли за спешна помощ и противотанкови системи.

Съединени американски щати към този момент дадоха обещание към 13 милиарда $ военна помощ за Украйна.

Администрацията на Байдън разгласи, че към този момент са планувани 2 милиарда $ дълготрайна помощ под формата на вложения за подсилване на сигурността на Украйна и на 18 нейни съседи, в това число както членки на НАТО, по този начин и страни, които не са членки, изложени на риск от бъдеща съветска експанзия. Предстои т да бъде утвърдена от Конгреса.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дойде в украинската столица Киев, където разгласи, че помощта ще бъде доставена в „ основен миг ” от войната. Той добави, че украинските интервенции против съветските сили „ се оказват ефикасни ”. Блинкен увери, че Съединени американски щати и техните съдружници „ продължат да упражняват този напън, до момента в който експанзията спре и Украйна стане изцяло суверенна и самостоятелна ”.

Междувременно Украйна стартира контранастъпление в южната част на страната, с цел да се опита да излезе от задънената улица на бойното поле и да убеди борещите се съдружници, че си коства да се резервира курсът.

Посещението на държавния секретар Антъни Блинкен в Киев имаше за цел да подчертае това обръщение и готовността на страната му да го поддържа.

„ Много е рано, само че виждаме явен и действителен прогрес на място, изключително в региона към Херсон, само че също и някои забавни развития в Донбас на изток “, загатна Блинкен пред кореспонденти на Kyiv Post след двучасовата си среща с президента Володимир Зеленски. Държавният секретар акцентира, че вижда „ същинска успеваемост “ в контранастъплението, подхванато от Украйна.

„ Гордеем се с обстоятелството, че нашата поддръжка и поддръжката на толкоз доста други страни оказва помощ на украинците да освободят територия, завзета от Русия ”, добави Блинкен.

За Вашингтон залозите са по-големи от Украйна. Администрацията на Байдън, и двупартийното болшинство в Конгреса, има вяра, че съветската инвазия заплашва да наруши разпоредбите на демократичния световен ред, открит значително от Съединени американски щати след Втората международна война, разяснява Военновъздушни сили.

Въпреки това дългата игра на президента Байдън не е ориентирана към бърза и решителна украинска победа. Неговите оръжейни доставки са калибрирани от страха, че напрежението може да ескалира в директен спор с Русия.

Някои анализатори и законодатели описаха задачата като попречване на проваляне, а не обезпечаване на победа, и желаеха от президента да бъде по-агресивен. Други пък считат, че успеха не е допустима и го приканиха да упорства за преустановяване на огъня и съглашение посредством договаряния.

Администрацията твърди, че Русия не е сериозна в намирането на дипломатическо решение, а Украйна няма лоста да упорства за такова.

Във Вашингтон президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организира диалог с редица съдружници на Съединени американски щати - в това число премиера на Обединеното кралство Лиз Тръс и немския канцлер Олаф Шолц - в който те повториха своята групова поддръжка за Украйна.

Министърът на защитата на Обединеното кралство Бен Уолъс разгласи, че има признаци за военния прогрес на Украйна. Доставената от Запада артилерия и ракети с огромен обхват оказват помощ да се нападат съветски линии за доставки и командни центрове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР