САЩ обяви дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Китай

...
САЩ обяви дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Китай
Коментари Харесай

Дипломатически бойкот на Олимпиадата в Китай |

САЩ разгласи дипломатически протест на Зимните олимпийски игри в Китай през 2022 година - деяние, което беше остро подложено на критика от Пекин като " политически фарс ", заяви Би Би Си. След това Нова Зеландия осведоми, че също няма да изпрати делегация. Други страни, в това число Англия, Канада и Австралия, обмислят протест.

Белият дом оповести, че няма да изпрати публична делегация на Игрите заради опасения за нарушение на човешките права от Китай. Американските спортисти обаче няма да бъдат спирани и ще получат цялостна поддръжка от държавното управление.

" Съединени американски щати желаят да политизират спорта, да основат разделяне и да предизвикат опълчване - се сподели в изказване на представителя на китайската задача в Организация на обединените нации. - Успехът на Игрите не зависи от наличието държавни лица от шепа страни. " Според представителя " никой не го интересува дали тези хора ще дойдат " и " това няма да се отрази по никакъв метод на сполучливото осъществяване на Зимната олимпиада ".

За дипломатически протест се говореше от седмици, а в понеделник прессекретарят на Белия дом Джен Псаки удостовери, че администрацията няма да взе участие във " фанфарите " на Олимпийските игри. По-рано Пекин разгласи, че би подхванал " решителни контрамерки " против сходен протест.

" Американските дипломати или публични представители биха третирали тези Игри като нормална работа на фона на въпиющи нарушавания на човешките права от Китайската национална република и зверства в Синдзян ", сподели тя и добави: " Ние просто не можем да създадем това ".

Посолството на Китай във Вашингтон назова протеста " сериозно изопачаване на духа на Олимпийската харта ". Негова говорителка добави, представена от Ройтерс, че в действителност американски политици не са били канени.

Съобщение в китайската медийна платформа Weibo за американския бойко е било цензурирано във вторник сутринта - добавя картината Би Би Си. Повечето мнения под него са били изтрити. Оставени са 8 от първичните близо 1500.

" Олимпийските игри са за спортистите, какво общо имат те с... политици? Дори и да бойкотирате, единствените хора, които засягате, са вашите сънародници (включително атлети) " - написа коментиращ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР