САЩ обвиниха шестима хакери от руското военно разузнаване за няколко

...
САЩ обвиниха шестима хакери от руското военно разузнаване за няколко
Коментари Харесай

САЩ обвиниха шестима хакери от руското военно разузнаване за кибератаки

САЩ упрекнаха шестима хакери от съветското военно разузнаване за няколко от най-големите хакерски атаки в света, оповестява Българска телеграфна агенция. Шестимата и техни съконспиратори им са употребявали злотворен програмен продукт, с цел да правят хакерски атаки във Франция, Грузия, Нидерландия, Южна Корея, Украйна, Англия и Съединени американски щати, се споделя в обвинителния акт, представен от организациите.

Сред целите на хакерите са били електроенергийната мрежа на Украйна, френските избори през 2017 година, Зимната олимпиада в Южна Корея през 2018 година, Народното събрание на Грузия и американски лечебни заведения.

" Министерството на правораздаването на САЩ обвини тези съветски офицери в осъществяването на най-подривната и разрушителна поредност компютърни офанзиви, приписвана на една единствена (хакерска) група, в това число посредством потреблението на зловредния програмен продукт " Нот Петя " (NotPetya) ", заяви заместител основният прокурор на Съединени американски щати по националната сигурност Джон Демърс.

Шестте лица са част от група, наричана от специалистите по киберсигурност с името " Сандуърм Тийм " (Sandworm Team). Единият от обвинените - Анатолий Ковальов, има повдигнати обвинявания отпреди това за интервенция в американските президентски избори през 2016 година

Според обвинителния акт шестимата са офицери от съветската военна разследваща работа ГРУ. Що се отнася до хакерската атака против френските избори през 2017 година, в обвинителния акт се показва, че нейна цел е била да вземем за пример партията на президента Еманюел Макрон. Относно Зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея, през 2018 година, на нея беше неразрешено присъединяване на съветски спортисти поради държавно спонсорирана допинг стратегия. Сред обвиняванията обаче няма такива за интервенция в американски избори. Според прокуратурата на Съединени американски щати задачата на хакерските атаки, за които са упрекнати лицата, е била пробутване на геополитическите ползи на Русия.

Англия упрекна същата хакерска група за присъединяване в съветска киберофанзива за саботиране на Олимпиадата в Токио, като тяхна цел са били и идните Параолимпийски игри в японската столица. Според английски представители хакерите са правили " кибер разследващи " интервенции по отношение на игрите. Повече детайлности не бяха дадени, само, че цел са били уредници, снабдители и спонсори на Олимпиадата.

Организационният комитет за олимпийските игри Токио-2020 съобщи през днешния ден, че " не са видяни обилни нездравословни въздействия " от възможни хакерски атаки против работата му, съобщи Ройтерс. Игрите, планувани за предходната година, бяха отсрочени за тази поради пандемията от ковид.

Междувременно основният представител на японското държавно управление съобщи, че не трябва да се подценява заплахата от злонамерени хакерски атаки и увери, че страната ще продължи да ползва ограниченията си за киберсигурност, с цел да подсигурява триумфа на олимпийските игри в Токио, осведоми Ройтерс. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР