САЩ обвиниха Иран в отвличане на кораб край бреговете на

...
САЩ обвиниха Иран в отвличане на кораб край бреговете на
Коментари Харесай

САЩ обвиниха Иран в отвличане на кораб

САЩ упрекнаха Иран в похищение на транспортен съд край крайбрежията на Обединените арабски емирства. Инцидентът завърши без вреди. Той се случи шест дни след смъртоносната офанзива против петролен танкер в Залива, за която Вашингтон даде обещание " съгласуван отговор ", съобщи Франс прес.

Обстоятелствата към новия случай остават към момента неразбираеми. Говорителят на американската дипломация Нед Прайс удостовери, че корабът " Асфалт принсес " е бил първоначално " високомерен " от незнайни лица, които след това са напуснали борда на плавателния съд, плаващ под панамски байрак.

" Ние мислим, че тези хора са иранци, само че не можем да го потвърдим публично на този стадий ", добави той. Предния ден Прайс загатна за " доста обезпокоително войнствено държание от страна на Иран във водите на района ", само че се въздържа да прави заключения.

Вчера английската Организация за морски търговски интервенции заяви, че случаят с кораба е завършил. Хората, качили се на борда му, са го напуснали и корабът е в сигурност, увери организацията.

Военновъздушните сили на Оман прелитат в региона на мястото на случая с отклоняването на кораба. Там са пратени и кораби на военноморските сили, с цел да допринесат за обезопасяването на трафика в интернационалните води.

От февруари няколко кораба, свързани с Иран или Израел, бяха обект на саботажни дейности или на детонации в Залива. За следващ път съмненията за новия случай са ориентирани към Иран, който отхвърля да има нещо общо.

Миналата седмица петролният танкер " Мърсър стрийт ", ръководен от компанията на израелски милиардер, бе подложен на офанзива с дронове, при което починаха британец и румънец. Израел, Съединени американски щати, Обединеното кралство и Румъния упрекнаха Техеран, че е направил офанзивата тогава, само че Иран отхвърли.

Вчера американският държавен секретар Антъни Блинкън беседва по телефона с английския си сътрудник Доминик Рааб, с цел да разиска напъните, които са в ход, с цел да се приготви съгласуван отговор на иранската офанзива. Вашингтон разясни, че координира дейностите си доста тясно и с Румъния, и с останалата част на интернационалната общественост.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР