САЩ обещават 100 милиона долара, за да подкрепят предложените водени от Кения многонационални сили в Хаити

...
Администрацията на Байдън обеща 100 милиона долара в петък в
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън обеща 100 милиона долара в петък в подкрепа на предложените водени от Кения многонационални сили за възстановяване на сигурността в опустошеното от конфликт Хаити и призова други нации да направят подобен принос.

Държавният секретар Антъни Блинкен обяви, че САЩ ще осигурят логистика, включително разузнаване, въздушен транспорт, комуникации и медицинска подкрепа на мисията, която все още трябва да бъде одобрена от Съвета за сигурност на ООН. Освен Кения, която ще ръководи операцията, Ямайка, Бахамските острови и Антигуа и Барбуда обещаха да разположат персонал.

Блинкен призова международната общност да обещае допълнителен персонал, както и оборудване, логистика, обучение и финансиране за усилията да бъде успешна.

„Хората на Хаити не могат да чакат още дълго“, каза той на колегите си външни министри от повече от 20 държави, които са изразили подкрепа за мисията.

Премиерът на Хаити Ариел Хенри повтори спешността на Блинкен, като каза на Общото събрание на ООН в петък, че са необходими полицейски и военен персонал и че използването на сила „остава от съществено значение за създаването на среда, в която държавата може да функционира отново.“

Той отбеляза, че престъпленията, извършени от банди, включват „отвличане, грабежи , пожари, скорошни кланета, сексуално и сексистко насилие, трафик на органи, трафик на хора, убийства, извънсъдебни екзекуции, набиране на деца войници (и) блокиране на главни пътища.“

„Демокрацията е в опасност. Страната ни се нуждае от връщане към нормалното състояние“, каза Хенри.

Гангстерско насилие в Хаити: Реалността на ежедневието в Порт-о-Пренс

Блинкен каза, че това е наложително за Съветът за сигурност да разреши мисията в Хаити възможно най-бързо, така че силите да могат да бъдат оперативни през следващите няколко месеца. Той обаче подчерта, че международната помощ може да бъде само една част от възстановяването на Хаити от години на корупция, беззаконие, гангстерско насилие и политически хаос.

„Подобрената сигурност трябва да бъде придружена от реален напредък за разрешаване на политическата криза“, каза той . „Мисията за подкрепа няма да бъде заместител на политическия прогрес.“

В речта си министър-председателят на Хаити обеща да проведе избори „възможно най-скоро“. Той каза, че през следващите дни ще предприеме необходимите стъпки за изборен консенсус с подкрепата на международната общност и ще продължи да говори с всички политически актьори и лидери на гражданското общество.

Блинкен също беше домакин на среща при закрити врата в петък, за да разговаря за Хаити, нуждите от предложената кенийска мисия и резултата от пътуването до Хаити, което висши служители на Кения направиха през август. Повече от 30 страни присъстваха на срещата и най-малко 11 от тях поеха конкретни ангажименти за подкрепа, според високопоставен служител на САЩ, който говори при условие за анонимност, за да обсъди разискванията.

Не беше ясно какъв вид подкрепа е обещана и длъжностното лице не коментира позицията на Китай и Русия по отношение на възможна резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която би разрешила кенийската мисия.

В сряда кенийският президент Уилям Руто каза, че страната му е поела ангажимент да ръководи многонационални сили в Хаити за потушаване на груповото насилие, докато установява дипломатически връзки с карибската страна. САЩ заявиха, че ще представят резолюция на ООН, разрешаваща такава мисия, но не е определен график, тъй като международни лидери и служители на ООН призовават за незабавни действия, отбелязвайки, че министър-председателят на Хаити Ариел Хенри е направил искане за незабавно разполагане на чуждестранни въоръжени сили през октомври.

„Безопасността, сигурността, бъдещето на хаитянския народ и хората в региона зависят от спешността на нашите действия“, каза Блинкен.

Предложението на Кения да ръководи многонационални сили беше посрещнато с известен скептицизъм както от хаитяните, така и от кенийците.

Груповото насилие нарасна в столицата на Хаити Порт-о-Пренс и околните райони през последните месеци, като 1860 души са съобщени за убити, ранени или отвлечени от април до юни, което е 14% увеличение в сравнение с първите три месеца на годината, според най-новата статистика на ООН.

„Престъпниците се чувстват всички могъщи и това е неприемливо“, каза Хенри.

Бандите са превзели Националната полиция на Хаити, която е с недостиг на ресурси и персонал, с приблизително 10 000 активни служители за страна с население от над 11 милиона души.

Сега се смята, че бандите контролират до 80% от Порт-о-Пренс и са станали по-мощни след убийството през юли 2021 г. на президента Жовенел Моиз. Близо 200 000 хаитяни са били принудени да напуснат домовете си, тъй като банди ограбват общности и изнасилват и убиват хора, живеещи в райони, контролирани от съперничещи банди, десетократно увеличение през последните две години, според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Повече от 20 000 разселени хаитяни живеят в рушащи се и нехигиенични приюти, където банди нападат малки деца и се опитват да ги наемат. Хенри отбеляза, че крайната бедност в страната, като около 60% от населението печели по-малко от 2 долара на ден, подтиква хората да се присъединяват към банди.

„Това е плодородна земя за вербуване“, каза той.

Бандите също имат поеха контрола върху ключови пътища, водещи към северните и южните региони на Хаити, нарушавайки разпределението на храната, тъй като тази година Хаити се присъедини към Сомалия и други страни, които вече са изправени или се очаква да се изправят пред глад. Повече от 4 милиона души в Хаити изпитват високи нива на остър глад, а 1,4 милиона са на спешни нива, според Световната програма по храните на ООН.

„Призовавам за подкрепа“, каза Хенри, „за да можем да се обърнем страницата за това мрачно време в нашата история.“

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР