САЩ обаче разкритикуваха този ход като опит да се отклони

...
САЩ обаче разкритикуваха този ход като опит да се отклони
Коментари Харесай

Кой атакува с химически оръжия в Сирия?

САЩ обаче разкритикуваха този ход като опит да се отклони вниманието от френска самодейност за установяване на причинителите на сходни офанзиви, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Преди това в Париж през вчерашния ден десетки страни по време на конференция се съгласиха да работят за опазване на доказателства и налагане на наказания на виновните за химически набези, откакто през ноември Русия спря интернационално следствие на химическите офанзиви в Сирия.

Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън сподели в Париж, че ден по-рано над 20 цивилни, най-вече деца, станаха жертва на хипотетична офанзива с хлор.

На свикано по искане на Русия съвещание на Съвета за сигурност в Ню Йорк съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя популяризира проекторезолюция за основаване на нов интернационален проверяващ орган, който да размени предходното следствие на Организация на обединените нации, несъмнено от Небензя като "пълен неуспех ".

Според Небензя се планува новият проверяващ орган да употребява "изрядна и доказана информация, получена от транспарантни и надеждни източници... с цел да открие доказателства, които да разрешат на Съвета за сигурност да дефинира причинителите на потреблението на химически оръжия ".

Предишно взаимно следствие на Организация на обединените нации и Организацията за възбрана на химическите оръжия откри, че сирийското държавно управление е употребило нервнопаралитичното вещество зарин при нахлуване на 4 април 2017 година и няколко пъти е употребило хлор като оръжие. То пък упрекна групировката "Ислямска страна " за потребление на горчичен газ.

Разследването обаче завърши през ноември, откакто Русия блокира за трети път за един месец опитите в Съвета за сигурност за подновяването му.

Постоянният представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли съобщи пред Съвета за сигурност, че "когато Русия не харесва обстоятелствата, тя се пробва да отклони вниманието от диалога. Това е по този начин, тъй като обстоятелствата още веднъж и още веднъж се връщат към истината, която Русия желае да скрие - че режимът на (сирийския президент Башар) Асад продължава да употребява химически оръжия против личния си народ ".

"САЩ и интернационалната общественост няма да бъдат заблудени. Ние твърдо държим на позицията си да се потърси отговорност на тези, които употребяват химически оръжия ", сподели Хейли.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР