САЩ не възразяват срещу развитието на мирната ядрена енергетика в

...
САЩ не възразяват срещу развитието на мирната ядрена енергетика в
Коментари Харесай

Помпео обяви претенциите на САЩ към Иран

САЩ не възразяват против развиването на мирната нуклеарна енергетика в Иран, само че при изискване, че Техеран ще внася горивото за централите, съобщи държавният секретар Майкъл Помпео в изявление за радио „ Гласът на Америка “.

„ Не считаме, че Иран би трябвало да има техническите благоприятни условия за основаване на нуклеарно гориво, за обогатяването на уран или да има дружество за преработката на плутоний. Много други страни внасят нуклеарно гориво “, посочи Помпео.

По думите му Съединени американски щати биха желали да се сътвори по-строга стратегия от инспекции в нуклеарните обекти на Иран, с цел да се знае, че Техеран не прави активност, обвързвана със основаването на нуклеарно оръжие. „ Това би трябвало да включва инспекции на военни обекти и проучвателен лаборатории ", означи той.

БГНЕС напомня, че на 8 май президентът Доналд Тръмп разгласи, че Съединени американски щати излизат от подписаното през 2015 нуклеарно съглашение сред Иран и „ шесторката “ – петте нуклеарни страни плюс Германия. Съгласно контракта Иран се отхвърля от създаването на нуклеарно оръжие, като в подмяна се планува последователно отпадане на глобите против него.

Тръмп заплаши Иран с нови наказания, както и фирмите, в това число неамериканските, които имат бизнес с Иран. Останалите страни от „ шесторката “ се опълчват на Съединени американски щати. /ТАСС, БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР