САЩ не коментират дали са уведомявали Турция за своето намерение

...
САЩ не коментират дали са уведомявали Турция за своето намерение
Коментари Харесай

САЩ мълчат за военния кораб в Черно море, не мислят за военен отговор заради Керченския проток

САЩ не разясняват дали са уведомявали Турция за своето желание да изпратят кораби в Черно море, което е условие на Конвенцията от Монтрьо, регламентираща престоя на военни кораби там. Това съобщи представителят на Пентагона Ерик Пахон. Така той разяснява информацията на CNN, че Съединени американски щати възнамеряват да изпратят боен транспортен съд в Черно море поради случая в Керченския пролив.
" Съединени американски щати реализират своите дейности в Черно море в сходство с Конвенцията от Монтрьо. Въпреки това ние не разясняваме дипломатическата преписка, която се предава на турското държавно управление ", сподели Пахон, без да дава повече детайлности.
Престоят на военни кораби в Черно море се контролира строго от Конвенцията в Монтрьо, която съхранява независимост на плаването през проливите /Босфор и Дарданели/ единствено за търговски кораби. Режимът за корабоплаване на военните кораби на черноморските и нечерноморските страни е друг. При авансово известяван на Турция черноморските страни могат да прекарват през проливите в спокойно време свои военни кораби от всевъзможен клас. За военните кораби на нечерноморските страни са въведени съществени ограничавания за клас и тонаж.
В Съединени американски щати не се водят диалози за вероятния боен отговор на дейностите на Русия в Керченския пролив. Това съобщи ръководителят на Комитета на началниците на щабове на Въоръжените сили на Съединени американски щати военачалник Джоузеф Дънфорд.
" Не е имало боен отговор, не е имало полемика за боен отговор на случая в Азовско море ", акцентира той на конференция, проведена от The Washington Post.
" Първо, нашите връзки с Украйна се концентрират върху две неща: ние им оказваме помощ да реформират своите въоръжени сили, и второ – ние осигуряваме техните отбранителни благоприятни условия, с цел да могат сами да се пазят. За да не се бъркат двата въпроса – случаят в Азовско море и помощта за Украйна като цяло – сега не се води полемика във военно отношение за отговор на случая в Азовско море ", посочи военният. Едновременно с това, той означи, че неговата работа се " състои в това президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп да има вероятни разновидности за ответни дейности с потреблението на армията ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР