САЩ нанесоха удар на прекратяването на огъня в Сирия -

...
САЩ нанесоха удар на прекратяването на огъня в Сирия -
Коментари Харесай

Ударът на САЩ в Идлиб заплашва спирането на огъня в Сирия и цели да скара Москва и Анкара, коментират руски издания

" Съединени американски щати нанесоха удар на прекратяването на огъня " в Сирия - над 50 души починаха при американския въздушен удар в събота в провинция Идлиб, написа " Комерсант ". Мишената бе команден пункт на терористи, свързани с Ал Каида. Руските военни показаха неодобрение от неочакваната офанзива на Съединени американски щати в зоната за деескалация. Те подчертаха, че в нарушаване на всички договорености интервенцията е била осъществена без координиране с Москва и Анкара, и то когато Русия и Турция бяха договорили следващото преустановяване на огъня в Идлиб, припомня вестникът. По неуточнени данни на основания в Лондон Сирийски център за наблюдаване на човешките права убитите са над 50, в това число 24 полеви командири на терористите, множеството чужденци. Въздушният удар на Съединени американски щати можеше да провали прекъсването на огъня, оповестено предния ден от Дамаск под натиска на Москва и влезнало в действие в събота сутринта, твърди " Комерсант ".

Ударът на Съединени американски щати, " неуведомили авансово основни сили, изправени против тероризма в района - Русия и Турция, бе нанесен, таман с цел да покаже, първо, че Вашингтон не се кани да се преценява с никого, и второ - че резервира дейна роля в сирийския развой ". Това декларира от страниците на официоза " Росийская газета " Константин Косачов, ръководител на комисията по външни връзки в горната камара на съветския парламент. Руският сенатор вижда в тази ситуация " класическия за Съединени американски щати " принцип на Хирошима " - " демонстрационна офанзива, ориентирана не против самия съперник, в действителност към този момент победен ", а против " други съперници " на Вашингтон, " с цел да им покаже кой е стопанинът у дома ".

" Доста лицемерен способ (...), само че за Съединени американски щати това е въпрос на принцип - или ще стане, както кажем ние, или въобще няма да стане. В смисъл: не желаеме мир в Сирия като подобен, желаеме всички да приказват за победа на Америка и за водещата й роля ", разяснява съветският политик.

В Сирия " Съединени американски щати нанесоха удар по дружбата сред Русия и Турция ", написа " Взгляд ", чиито специалисти споделя, че американската " провокация " е провокирана от " политическото и военнотехническо доближаване " сред Анкара и Москва.

" Обикновена провокация, идеща от безконечния американски снобизъм и възприятието, че всичко им е разрешено (...) Последиците са труднопредсказуеми ", само че ще бъдат съществени, счита Франц Клинцевич от комисията по защита и сигурност в Съвета на федерацията.

Според него американците " не престават мълчешком да избавят оставащите в Сирия разединени бандитски формирования, които сами са основали и покровителстват. Те се пробват да ги култивират като един от детайлите за дестабилизиране на обстановката в Сирия, основаване на условия за събаряне на настоящия президент и администрацията на Асад, а не за промяна на настоящата власт по либерален път ".

Ударът на Съединени американски щати в Идлиб в действителност цели да скара Русия с Турция, които в последно време толкоз се сближиха, че това плаши Вашингтон, счита московският политолог Геворг Мирзаян.

Според специалисти на " Взгляд " последното авиационно ревю МАКС в Русия сочи, че Турция е подготвена да купува от Москва освен зенитно-ракетни системи С-400, само че и други въоръжения, в това число най-нови изтребители и бомбардировачи като Су-35 и Су-57.

С оглед съотношението цена/качество Анкара може да получи от Русия двойно и тройно повече оръжия, в сравнение с от американците. Освен това договорката ще допуска Русия дълги години да обезпечава поддръжката на системите, да доставя елементи за тях, да образова турски военни и т. н. Съединени американски щати не желаят сходно руско-турско съдействие, споделя Клинцевич.

Иронично е, че втората най-силна войска в НАТО може да се озове в надалеч по-добри връзки с евентуален съперник на Съединени американски щати, в сравнение с с сътрудниците си от НАТО, отбелязва " Взгляд ".

От една страна, за Русия е добре, че в Турция проникват съветски технологии и тя от ден на ден се отдалечава от съюзнниците си в НАТО. Укрепвайки икономическите, военнотехническите и политическите си контакти, Русия стартира да свири първа цигулка в района, показва аналитикът Дмитрий Дробницки.

От друга страна, специалистът се тревожи съветската военна техника да не бъде използвана някой ден против ползите на самата Русия. Например в случай че системите С-400 бъдат употребявани против съветските съдружници в Сирия - управляващите в Дамаск.

 

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР