САЩ наложиха забрана на китайската компания за производство на смартфони

САЩ наложиха забрана на китайската компания за производство на смартфони ...

САЩ наложи забрана за бизнес на Huawei.


САЩ наложиха забрана на китайската компания за производство на смартфони Huawei и 70 други, свързани с нея фирми, да търгува на територията на страната без предварително разрешение от правителството, предаде "Ройтерс".

Според запознати, това ще направи невъзможна продажбата на част от продуктите на Huawei, които разчитат изцяло на американски части и компоненти.
Нов скандал на Дауниг стрийт 10: Тереза Мей дала на Huawei да гради 5G мрежа Въпреки натиска от САЩ, Huawei отчете 25% ръст на печалбата
Huawei ще трябва да се снабди с лиценз от американското правителство, за да купува техни технологии. Доналд Тръмп е коментирал, че ходът цели да спре американски продукти да бъдат ползвани от компании, които всъщност ще навредят на националната сигурност и чуждестранни интереси на Вашингтон.

През август миналата година президентът забрани на правителствените служби и служители да ползват техника на Huawei, тъй като тя можело да ги шпионира.

От представителството на китайската компания в България изпратиха до медиите позиция относно забраната на Тръмп върху тяхната марка:

Huawei е безспорен лидер в 5G технологиите. Компанията е готова и би искала да работи с правителството на САЩ за намирането на ефективни мерки за гарантиране на сигурността на продуктите. Смятаме, че ограничаването на дейността на Huawei в САЩ няма да направи страната по-сигурна или по-силна. Вместо това тези действия ще доведат до ограничаването на избора на САЩ до по-слабо развити и същевременно по-скъпи алтернативи. Това би довело до забавяне на изграждането на 5G инфраструктурата на САЩ и в крайна сметка ще навреди на интересите на американските компании и крайни потребители. Освен това, подобни необосновани ограничения нарушават правата на Huawei и повдигат други сериозни правни въпроси.

Източник: offnews.bg