САЩ наложиха нови мита на стойност 112 млрд. долара върху

...
САЩ наложиха нови мита на стойност 112 млрд. долара върху
Коментари Харесай

Търговска война: САЩ удариха Китай с нови мита

САЩ постановиха нови мита на стойност 112 милиарда $ върху китайски вносни артикули като обувки, пелени и храни, оповестяват американските медии.

Новите мита са остра ескалация в комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, като биха могли да костват на всяко от американските семейства 800 $ годишно.

Този ход е първият стадий от най-новия проект на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да наложи мита от 15 % върху китайски импорт на стойност 300 милиарда $ до края на годината.

Като ответна реакция Пекин вкара мита върху американския недопечен нефт, като за първи път се постановат мита върху гориво.

Ако Тръмп извърши проектите си изцяло, това ще значи, че съвсем целият китайски импорт - на стойност към 550 милиарда $ - ще бъде обект на наказателни мита.

Това, което в началото беше спор по отношение на нелоялните търговски практики на Китай, от ден на ден се трансформира в геополитическа битка за превъзходство.

Досега Вашингтон е наложил мита върху китайски артикули на стойност към 250 милиарда $, с цел да окаже напън върху Пекин да промени политиката си в региона интелектуалната благосъстоятелност, индустриалните дотации, достъпа до пазарите и насилствените прехвърляния на технологии на китайски компании.

Пекин поредно отхвърля, че взе участие в нелоялни търговски практики, като отвърна с мита върху американски артикули на стойност 110 милиарда $.

Бизнесът все по-трудно се ориентира в несигурността на дългогодишния търговски спор. Анализатори акцентират, че предвид на последната ескалация, вероятността за разрешаване на разногласието наподобява мрачна.

" На този стадий е мъчно да забележим по какъв начин може да има договорка или най-малко добра договорка ", разяснява пред Би Би Си Джулиан Еванс-Причард, старши икономист от Capital Economics, специалист по Китай, като добавя: " След като договарянията се провалиха през май, позицията на двете страни се втвърди и имаше други затруднения, а точно възбраната на Huawei и митингите в Хонконг, които затрудниха още повече превъзмогването на разликите. "

Американското държавно управление сложи китайския телекомуникационен колос Huawei в черния си търговски лист през май, до момента в който Тръмп обвърза митингите в Хонконг с възможна комерсиална договорка с Китай.

Съединени американски щати би трябвало да наложат 15% мито върху китайски артикули на стойност 300 милиарда $ до края на годината на два стадия. Първият кръг от мита влиза в действие от през днешния ден (1 септември), а анализаторите чакат тези мита да ударят импорт на стойност към 150 милиарда $.

Продуктите, които ще бъдат ударени през септември, варират от месо и сирене до писалки и обувки. Митото от 15% заменя в началото плануваното 10% мито и беше оповестено предходната седмица, когато напрежението сред двете страни ескалира. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР