САЩ може да изпратят на Украйна ракети с обсег до

...
САЩ може да изпратят на Украйна ракети с обсег до
Коментари Харесай

Байдън: Може да изпратим на Украйна ракети с обсег до 300 км

САЩ може да изпратят на Украйна ракети с обхват до 300 км.

Това загатна американският президент Джо Байдън пред кореспонденти. На пряк въпрос: " Време ли е да доставите ATACMS на Украйна? ", държавният глава отвърна:

" Това към момента може да се случи ".

" Is it time for ATACMS for Ukraine? "

" That`s still in play " - President Biden.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en)

ATACMS (Армейска тактическа ракетна система) е американска ракета с обхват до 300 км, която осигурява дарба за офанзива, надхвърляща възможностите на актуалните гаубици и ракетни системи. Чрез нея украинските войски биха могли да поразят цели в Крим.

От началото на войната Вашингтон отхвърля да достави ракетите, макар многократните апели на Киев. Главните аргументи за упорството са две. Първо - САЩ не разполагат с задоволителен резерв от ракетите, по данни на Пентагона. Второ - украинците могат да ги изстрелят по обекти във вътрешността на територията на Русия и да провокират ескалация на спора, каквато Америка се старае да избегне. 

В началото на май Обединеното кралсто разгласи, че е доставило на Урайна своя еквивалент на ATACMS - ракетите Storm Shadow, които могат да поразят цели на разстояние над 250 км. Западни военни специалисти спекулират, че е допустимо решението на Лондон да въздейства и на позицията на Съединени американски щати по въпроса.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР