САЩ могат да наложат нови мита върху вноса на китайски

САЩ могат да наложат нови мита върху вноса на китайски ...

Доналд Тръмп: Нови мита срещу Китай? Да, абсолютно!.


САЩ могат да наложат нови мита върху вноса на китайски стоки за 267 млрд. долара, съобщи американският президент Доналд Тръмп в изявление от Белия дом.

Според него азиатската държава все още не е готова да сключи търговско споразумени със САЩ, което би върнало предишния баланс на международните пазари, предава Ройтерс.

„Китай иска да постигне сделка, но виждам, че те все още не са готови за това“, каза Тръмп по време на пресконференция в Овалния кабинет. Още по тематаПоложителна сесия за азиатските борси на фона на предупрежденията от МВФГлобалният дълг е нараснал до рекордните 182 трлн. долараСливането между Alstom и Siemens остава в полезрението на Вестагер

„Вече отложихме няколко планирани срещи с китайски представители, защото те нямат готовност да сключат споразумение“, добави той.

Попитан дали е готов да наложи нови мита срещу Пекин, Тръмп отговори „Да, абсолютно“.

Той добави, че засилващият се търговски дисбаланс между САЩ и Китай означава, че „те вече си отмъщават“.

През септември Тръмп наложи допълнителни мита върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара, като заплаши, че могат да последват нови мерки, ако Китай отвърнат на удара.

Във вторник по време на пресконференция, китайският министър на външните работи Лу Канг заяви, че търговската война има неблагоприятни последици и за двете страни, както и за глобалната икономика, и не е в ничий интерес да продължава.

САЩ целят да притиснат Китай да направи съществени промени в търговската си политика и високотехнологичните индустрии.

Ако администрацията на Тръмп наложи допълнителни мита върху китайски стоки за 276 млрд. долара, мерките ще обхванат почти целия внос на продукти от азиатската страна.

Източник: investor.bg