САЩ, които са ключов търговски партньор на ЕС, са издигнали

...
САЩ, които са ключов търговски партньор на ЕС, са издигнали
Коментари Харесай

Бизнесът от ЕС се сблъсква с все повече протекционизъм

САЩ, които са основен търговски сътрудник на Европейски Съюз, са издигнали 16 бариери пред бизнеса с Европа.

Още по тематиката

ЧИСЛО: 372 търговски бариери е имало по света през 2016г., което е нарастване с 10%.

Износителите от страните от Европейския съюз оповестяват за нарастване с 10% на броя на комерсиалните бариери, с които са се сблъскали единствено през предходната година по света. В края на 2016г. в над 50 търговски дестинации е имало общо 372 такива прояви на протекционизъм. Новите 36 бариери за търговията могат да обиден експорт от Европейски Съюз в размер на €27 милиарда

Това е главното умозаключение на Доклада за бариерите пред търговията и вложенията, публикуван в понеделник от Европейската комисия. Той се сформира от 2008г. насам и в тазгодишното издание категорично се акцентира, че то е напълно учредена само че съответни недоволства, получени в Европейската комисия от фирмите и обхващащи просторен набор артикули - от аграрни артикули и храни до строителството на кораби.

Какви са бариерите

От тези 372 ограничения 183 се ползват още на границата, още толкоз - откакто се влезе в пазара на третата страна, а 6 са резултат на дотации от страната, в която се внася, изгривяващи конкуренцията.

" С увеличение на протекционистичните трендове по света става все по-важно да преследваме амбициозната задача за водене на прогресивна комерсиална политика. Сред водещите ни цели е гарантирането, че споразумениято ни се ползват на процедура и заради това целим да засилим още повече нашето партньорство за пазарен достъп. По-късно тази година ще публикуваме и характерен отчет за използването на комерсиалните ни съглашения ", се споделя в текста.

В него се регистрира, че през предходната година Брюксел е съумял да в профил 20 разнообразни спънки на европейския експорт, засягащи износ за €4.2 милиарда, главно в страни като Южна Корея, Китай, Израел и Украйна. Това е станало допустимо с помощта на координирани дейности на комисията и страните членки, само че и на Стратегията за пазарен достъп на Европейски Съюз, се споделя в отчета. създателите му, обаче, прецизират, че не са присъединили в него така наречен ограничения за комерсиална отбрана като антидъмпингови мита или наказания против дотации, които са противозаконни съгласно разпоредбите на Световната комерсиална организация. Самият Европейски Съюз и доста от сътрудниците му ползват сходни принадлежности " за възобновяване на честните търговски връзки.

Проблемът с Г-20

" Съвсем ясно виждаме, че протекционизмът е във напредък. Той визира европейски компании и техните чиновници ", разяснява Сесилия Малмстрьом, еврокомисар по въпросите на търговията. " Тревожно е, че страни от Г-20 не престават да поддържат най-високия брой търговски бариери. На предктоящата в Хамбург среща на върха на Г-20 Европейският съюз още веднъж ще упорства водачите да си свършат работата и да се опълчват на протекционизма. Европа няма да стои безучастно и няма да се поколебае да употребява инструментите, с които разполага, когато другите страни не играят по разпоредбите. "

Страни от Г-20 и в частност Русия, Бразилия, Китай и Индия, са измежду водещите в основаването на спънки през вноса от Европейски Съюз. Най-много от новите бариери, издигнати през 2016г., се дължат на Русия и Индия (по 23), следвани от Швейцария, Китай, Алжир и Египет.

От общо 372 бариери най-вече (33) са регистрирани в Русия, следвата от Бразилия, Китай и Индия (по 23). Една трета от страните в Г-20 поддържат 10 или повече спънки пред търговията, в това число Индонезия (17), Южна Корея (17), Аржентина (16), Съединени американски щати (16) и Турция (15).

От антипротекционистичните дейности на Еврокомисията най-вече изгода са имали през 2016г. промишлеността за храни и питиета, както и козметичната. Китай, да вземем за пример, е премахнал условие за етикиране, което затормозяваше износ на козметични артикули от Европейски Съюз за €680 млн. Южна Корея синхронизира с интернационалните правила стандартизацията си за седалките в колите, а Израел разреши на компании от всички страни в Европейски Съюз да изискат достъп и да изнасят там фармацевтичните си артикули.

С Турция са позволени два разногласието - отстранено е условието за узаконяване на доста артикули като машиностроителни, електромотори и помпи, отпаднала е и мярката за локализиране на продуктите от фармацевтичния сектор
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР