САЩ изстреляха Crew Dragon към МКС от втория опит Тази

...
САЩ изстреляха Crew Dragon към МКС от втория опит Тази
Коментари Харесай

Историческата мисия е успешна: НАСА и SPACE X изпратиха астронавти в Космоса

САЩ изстреляха Crew Dragon към МКС от втория опит

Тази вечер в 22:22 ч. българско време се реализира историческият полет на НАСА до МКС. За първи път от съвсем десетилетие компанията на Илън Мъск SpaceX изпрати двама астронавти до Международната галактическа станция с американска ракета.

Астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкън трябваше да потеглят в четвъртък, 27 май, само че стартът беше отсрочен поради неприятно време. И през днешния ден изискванията са рисковани, само че стартът бе плануван.

За първи път в историята частна компания изпраща хора в Космоса. Целта е да се възобнови извеждането на " американски астронавти с американски ракети и от американска територия ".

В студиото на " По света и у нас " историческото събития разясниха астрофизиците Виктор Данчев, шеф на мисите в EnduroSat и Тихомир Димитров, създател на Космическа академия за деца.

Виктор Данчев - дирктор на мисите в EnduroSat: След излитането на ракетата следва доста бързо набиране на скорост. това, което множеството хора не осъзнават, е че ракетите имат ужасно малко потребен товар по отношение на общата си маса, тъй че доста бързо, изхвърля огромно количество гориво тази ракета сега, ще стартират да се отделят един по един нейните мотори и все по-малко маса ще остава, която все по-лесно се задвижва, с цел да може най-после корабът, който е едвам 4-5 % от цялата маса на ракетата, да доближи нужната скорост, с цел да остане в орбита и да не падне назад към земята.



Основателят на Космическата академия за деца Тихомир Димитров сподели, че откакто набере височина от към 60, 70 км, което става за 2 минути и половина, най-голямата част от ракетата, която се намира в долната част, където се намират 9-те мотора, ще се отдели от галактическия уред, който продължава в Космоса. Това е потребният товар, дружно с астронавтите, а ракетата ще кацне в Атлантическия океан на особено основана за тази цел транспортен съд, който е с размери 50 на 30 метра.

По думите на Димитров това е доста дребна цел за ракета, която се връща назад през земната атмосфера от Космоса и това става посредством спомагателни мотори на ракетата, GPS, който управлява противоположното връщане през атмосферата и т.нар,. крайници, които се разтварят през последните няколко секунди преди самото кацане върху кораба.

Тихомир Димитров - създател на Космическа академия за деца: Това е нещо, което частната компания на Илън Мъск прави към този момент рутинно за последните 5 години. Първото такова следено кацане на такава ракета беше навръх Коледа преди 5 години. Така че това не е по-малко вълнуващо от самия полет самото политане.

Капсулата " Дракон " с астронавтите Робърт Бенкън и Дъглас Хърли сполучливо се отдели от ракетата и пое към орбита. Астронавтите ще летят 19 часа, преди да се скачат с Международната галактическа станция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР