САЩ искат Република Северна Македония да започне преговорите за членство

...
САЩ искат Република Северна Македония да започне преговорите за членство
Коментари Харесай

Държавният департамент: САЩ очакват бързо започване на преговорите ЕС-Северна Македония

САЩ желаят Република Северна Македония да стартира договарянията за участие в Европейски Съюз допустимо най-скоро, обявиха в Скопие високопоставени американски посетители, асистент държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид и нейният заместител Габриел Ескобар, който е и специфичен представител за Западните Балкани. Те предадоха на премиера на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски и външния министър Буяр Османи мощната и недвусмислена поддръжка на администрацията на президента Джо Байдън за европейската интеграция на РСМ и за незабавното и незабавно започване на договарянията с Европейски Съюз, написа скопското издание „ Слободен щемпел “ .

Секретарят Донфрид даде да се разбере, че Съединените щати желаят междуправителствената конференция да се състои допустимо най-скоро.

„ Стартът на присъединителните договаряния сред Европейския съюз и Република Северна Македония се бави прекомерно дълго. Изпълнихте сложни задания, постигнахте промени и заслужавате бърз прогрес. Бъдещето на Северна Македония е в Европейски Съюз “, съобщи Донфрид в хода на визитата си в четвъртък.

Тя акцентира, че присъединението на Скопие към Европейски Съюз ще донесе по-голяма непоклатимост на Балканите и по-голям разцвет в Европа, и похвали страната за ясната й позиция във връзка с войната в Украйна.

„ Вие сте бранители на демокрацията и учреденото на правила ръководство. Вие застанахте дружно с интернационалните сътрудници в поддръжка на украинския народ. Знаете какъв брой значима е свободата и сте потвърдили неведнъж, че сте постоянен сътрудник. Това е време на провокации и благоприятни условия. Северна Македония сподели, че е способна да пази човешките права. Трябва да поддържате темпото на промените, само че вие показахте, че можете да посрещнете предизвикването “, означи Донфрид.

Тя добави, че Съединени американски щати правят оценка ролята на районен съд Македония в тройката на ОССЕ и анонсира стратегически разговор сред двете държавни управления, който ще се организира във Вашингтон.

На взаимна конференция с Донфрид министър Османи повтори, че в този момент е подобаващият миг Европейски Съюз да извърши своята част от задачата и да деблокира процеса на присъединение по време на френското председателство. Той предизвести, че неналичието на прогрес ще има съществени последствия за задачите Западни Балкани и ще отвори вратата за нездравословни въздействия от трети страни.

Министърът уточни, че РСМ е предан сътрудник и е в цялостно сходство с общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз, както и с ограничаващите ограничения, произлизащи от военната експанзия на Русия против Украйна. С началото на договарянията, счита Османи, ще се удостовери доверието в Европейски Съюз и ще се насърчат процесите за превъзмогване на разликите и помиряване в района.

От държавната пресслужба на югозападната ни съседка от своя страна оповестиха, че Донфрид е оценила, че с ефикасните политики за поддръжка на народа в Украйна и в сходство с външната политика на НАТО и Европейски Съюз, РСМ е дала още един мощен мотив, че принадлежи към Алианс и Съюза.

„ Съвместно беше декларирано, че това би трябвало да бъде прието и оценено от Европейски Съюз с откриването на договарянията за Северна Македония и Албания, защото разширението на Европейски Съюз от геополитическа позиция е въпрос на сигурността и е от значително значение за стабилността и просперитета на целия район и самия Европейски съюз “, се споделя в изказване на държавното управление в Скопие.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР