САЩ искат 2,2 млрд. лева за доставката на 8 изтребителя

...
САЩ искат 2,2 млрд. лева за доставката на 8 изтребителя
Коментари Харесай

Офертата на САЩ: 8 самолета F-16 за 2,2 млрд. лева

САЩ желаят 2,2 милиарда лв. за доставката на 8 изтребителя F-16. Това заяви в Брюксел министър председателят Бойко Борисов. България възнамерява да заплати цялата сума. Част от парите ще бъдат издадени като държавен заем.

2 милиарда и 200 млн. - това беше късият отговор на премиера Бойко Борисов са сумата в изпратения в понеделник проектодоговор за новите американски изтребители. Тя съвсем съответствува с упованията на военното министерство, което разгласи, че два милиарда лв. се добра цена. Т.нар. таван за парите досега не беше явен. Милиард и 800 милиона лв. е сумата, утвърдена от Народното събрание. Останалите 400 милиона, разбра се, ще бъдат издадени като заем.

Зам.-министърът на финансите Росица Велкова съобщи: „ Целта на издаването на този дълг е във връзка по отношение на възможното разплащане, при изискване че има договорка за самолетите F-16. И, при изискване че има договорка, ще бъдат подхванати дейности за актуализация на Закона за бюджета “.

Новата актуализация може да бъде направена най-рано през юли, добави Велкова.

Софтуер, ремонт и образование са част от сферите, в които Съединени американски щати ще търсят индустриално съдействие по плана за нови изтребители за българските военновъздушни сили. Ден откакто министерството на стопанската система разгласи, че преглежда 4 оферти, отрасловият министър Емил Караниколов уточни:

" Образование, подготовка, т.е. да подготвим фрагменти, които след време да могат... Определени мощности в офсета са препоръчани - за поправки действия, които да се правят в България, на районно равнище. Най-малко тук има и програмен продукт. Знаете, в България софтуерният бранш извънредно добре върви. Другата седмица ще има някаква изясненост. И през вчерашния ден работиха комисиите и специалистите. От понеделник ще забележим дали към този момент ще се произнесем, или им би трябвало още време ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР