САЩ имат големи проблеми със сключеното през 2015 г. международно

...
САЩ имат големи проблеми със сключеното през 2015 г. международно
Коментари Харесай

Рекс Тилърсън: САЩ имат големи проблеми с ядреното споразумение с Иран

Съединени американски щати имат " огромни проблеми " със подписаното през 2015 година интернационално съглашение за нуклеарната стратегия на Иран, разгласи за следващ път държавният секретар на Съединените щати Рекс Тилърсън, откакто организира " съответен " диалог по тематиката с иранския му сътрудник Мохамад Джавад Зариф, предава в четвъртък Франс прес.

По думите му Техеран " механически се придържа " към договорката, само че тя не си е изпълнила задачата. Американският държавен секретар сподели пред кореспонденти в централата на Организация на обединените нации, че страните, договорили съглашението, са имали ясното очакване, че една от изгодите от него ще бъде отстраняването на сериозните закани, тегнещи над района.

Въпреки това Иран продължава да поддържа сирийския режим, прави зловредни дейности в киберпространството, създава балистични ракети, които заплашват стабилността в района, изпраща оръжия в Йемен, Сирия и Ирак, счита Тилърсън.

" Откакто съглашението бе доказано, видяхме всичко друго, само че не и по-мирен и постоянен район ", съобщи той, представен от ДПА. По думите му президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп към този момент е взел решение дали да отдръпна страната от съглашението, само че го бил споделил даже с екипа си.

Преди изказването на Тилърсън представители на страните по съглашението – Иран, Съединени американски щати, Китай, Русия, Франция, Обединеното кралство и Германия, се срещнаха в сряда в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации. Това бе и първият ариф, откогато Тръмп встъпи в служба в Белия дом.

След срещата висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини направи изказване, от което се сътвори усещане, че на срещата е имало консенсус в интерес на опазване на съглашението в настоящия му тип, съобщи Българска телеграфна агенция.

Въпреки рецензиите на Тръмп, тя е на мнение, че не е належащо да се предоговаря съглашението за нуклеарната стратегия на Иран. Същата позиция изрази по време на речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации и френският президент Еманюел Макрон, съгласно който възможното отдръпване на Съединени американски щати от договорката би било груба неточност.

Той въпреки всичко загатна, че е подготвен за по-твърди дейности към Иран, тъй като по думите му съглашението е незадоволително, поради растящото районно въздействие и засилената активност по създаването на балистични ракети от Иран. Макрон изрази мнение, че на Техеран би трябвало да бъдат наложени наказания поради тестванията на балистични ракети и да се разиска ролята на му в района, където " напрежението нараства поради активността на " Хизбула " и натиска на Иран върху Сирия ".

Американският президент наподобява подготвен да да се откаже от това историческо съглашение, чиято цел е да подсигурява мирния темперамент на иранската нуклеарна стратегия, в подмяна на последователно повдигане на глобите, наложени върху Техеран. Вашингтон подлага на критика обстоятелството, че някои от плануваните ограничавания ще бъдат отстранени през 2025 година
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР