САЩ и Южна Корея са се споразумели да преустановят за

...
САЩ и Южна Корея са се споразумели да преустановят за
Коментари Харесай

Ето каква важна мярка взе Америка след срещата със Северна Корея

Съединени американски щати и Южна Корея са се споразумели да преустановят за неустановен период някои от взаимните учения, заяви Пентагонът. Това става след срещата на върха сред американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун по-рано този месец.
„ За да се подкрепи използването на резултатите от срещата на върха в Сингапур, в съгласуваност с нашия съдружник Република Корея, министърът на защитата (на САЩ) Джеймс Матис прекрати за неустановен период определени учения”, съобщи говорителка на Пентагона.
Тя добави, че това включва прекратяване на учението „ Бранител на свободата”, както и на две учения по стратегия за продан, засягащи морската пехота, които трябваше да се състоят в идващите три месеца.
На конференция след срещата с Ким в Сингапур Тръмп съобщи, че ще спре постоянните военни учения с Южна Корея, които дефинира като „ много провокационни” и скъпи. Северна Корея от дълго време искаше да бъде комплициран завършек на военните учения.
Говорителката съобщи, че през вчерашния ден Матис се е срещнал с държавния секретар Майк Помпео, ръководителя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати военачалник Джоузеф Дънфорд и съветника по националната сигурност на Тръмп Джон Болтън.
„ В помощ на идните дипломатически договаряния на държавния секретар Помпео всевъзможни по-нататъшни решения ще зависят от това дали КНДР ще продължи да договаря по работлив и безкористен начин”, сподели тя.
Решението да бъдат спрени военните учения с Южна Корея обърка съдружници, военни и депутати. Ученията оказват помощ да се поддържа бойната подготвеност на американските сили в една от най-горещите точки в света, отбелязва Ройтерс.
Същевременно американският президент разгласи, че Северна Корея към момента съставлява „ изключителна заплаха” за Съединени американски щати, съобщи Асошиейтед прес.
С декрет от Тръмп продължи с една година така наречен „ национална изключителна ситуация” във връзка с КНДР и отначало позволи икономическите ограничавания против нея.
Макар и предстоящо, това става единствено девет дни откакто Тръмп написа в Туитър след срещата на върха със севернокорейския водач Ким Чен-ун в Сингапур, че „ към този момент няма нуклеарна опасност от Северна Корея”.
Този декрет наподобява влиза в несъгласие с това изказване на президента, отбелязва Асошиейтед прес.
В текста му се споделя, че „ съществуването и риска от разпространяване на кадърен за приложимост за оръжия делящ се материал” и дейностите и политиката на севернокорейските управляващи „ не престават да съставляват изключителна опасност за националната сигурност, външната политика и стопанската система на САЩ”.
„ Извънредната ситуация” е в действие от 2008 година и е удостоверение за трайното напрежение сред Съединени американски щати и Северна Корея, което се изостри предходната година, откакто КНДР се приближи до основаването на изцяло приключена ракета с нуклеарна бойна глава, способна да стигне на американска територия. То въпреки всичко спадна след срещата на върха на 12 юни, когато Ким се съгласи на „ цялостно унищожаване на нуклеарните оръжия” от Корейския полуостров.
Двете страни обаче към момента не са договорили изискванията, по които Северът ще се откаже от атомните си бомби и ще получи облекчение на глобите – цел, която четвърт век убягва на американските държавни управления.
В четвъртък Тръмп съобщи на държавно съвещание, че нуклеарното разоръжаване към този момент е почнало – въпреки ден по-късно неговият министър на защитата Джеймс Матис да сподели, че не знае Северна Корея да е подхванала каквито и да било стъпки за нуклеарно разоръжаване и че към момента не са почнали задълбочените договаряния по въпроса.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР