САЩ и Полша са домакини днес и утре на международна

...
САЩ и Полша са домакини днес и утре на международна
Коментари Харесай

САЩ и Полша са домакини на международна конференция за Иран във Варшава

САЩ и Полша са домакини през днешния ден и на следващия ден на интернационална конференция за Близкия изток във Варшава, съобщи Франс прес.

България ще бъде показана на форума от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Конференцията беше оповестена при започване на предишния месец от американския държавен секретар Майк Помпео. Той сподели тогава, че във форума "ще вземат участие десетки страни от целия свят ", които ще обсъдят въпроса за "дестабилизиращото въздействие " на Иран в Близкия изток.

Инициативата обаче не провокира възторг и това накара Вашингтон и Варшава да разширят дневния ред на конференцията с по-общи въпроси за поощряване на мира и стабилността в Близкия изток, отбелязва Франс прес.

Де факто домакини на форума ще бъдат водещите дипломати на двете страни уредници Съединени американски щати и Полша - американският държавен секретар Майк Помпейо и полският външен министър Яцек Чапутович. Сред високопоставените участници ще е израелският министър председател Бенямин Нетаняху. Обръщение към делегатите ще насочи американският вицепрезидент Майк Пенс.

Въпреки че форумът ще се състои в страна от Европейски Съюз, огромните европейски страни изпращат на него представители с по-нисък сан, като се изключи Англия, която ще бъде показана от външния министър Джереми Хънт, показва Франс прес.

Хънт съобщи, че желае на конференцията да бъде разисквана и филантропичната рецесия в Йемен.

Дипломат номер едно на Европейски Съюз Федерика Могерини сподели, че има други задължения и няма да взе участие. Тя ще има работен обяд в Брюксел с Майк Помпео, откакто завърши присъединяване му в конференцията във Варшава.

В полската столица ще дойдат последователите на твърдата линия против Техеран, по-специално арабските съдружници от Персийския залив.

Иран не беше поканен на конференцията във Варшава и изрази неодобрение, като извика полския шарже д'афер в иранското външно министерство. Русия отхвърли да взе участие във форума.

Във Варшава се чака Съединените щати да упоменат за предложенията за мир сред Израел и палестинците, съдържащи се в съглашение, квалифицирано от съветника на президента Доналд Тръмп Джаред Къшнър, който е и брачен партньор на щерка му Иванка. Съединени американски щати назовават квалифицираното от Къшнър съглашение "историческо ".

Къшнър, чието семейство е близо до Нетаняху, обаче се чака да показа съглашението в неговия повсеместен тип след парламентарните избори в Израел, планувани за 9 април, показва Франс прес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР