САЩ и няколко съюзници водят дискусии за разполагане на още

...
САЩ и няколко съюзници водят дискусии за разполагане на още
Коментари Харесай

САЩ и съюзниците им обмислят разполагане на още войски в Източна Европа

САЩ и няколко съдружници водят полемики за разполагане на още хиляди бойци в източноевропейските страни от НАТО преди евентуална съветска инвазия в Украйна като проява на поддръжка към Киев и в отоговор на продължаващата експанзия на Москва, оповестиха пред CNN трима американски високопоставени чиновници.

Разгръщането – наброяващо почти 1000 души от всяка страна – ще бъде сходно на предните бойни групи, ситуирани сега в балтийските страни и Полша, споделиха двама чиновници на защитата. Сред страните, които обмислят да одобряват повече войски са Румъния, България и Унгария, споделиха и тримата публични лица.

Съединени американски щати и Обединеното кралство са измежду тези, които обмислят ново разрастване на силите преди нахлуването, само че не всички 30 членки на НАТО желаят да се включат, уточни европейски посланик.

Ето за какво Съединени американски щати водят полемики за изпращане на спомагателни сили на двустранна основа или, както го разказа един чиновник, като „ коалиция на искащите “.

Американските сили биха могли да работят, както към този момент вършат, едностранно в Европа, само че биха могли да работят и под съществуващите командни структури на НАТО.

Възможността за разполагане на някои сили по-близо до прага на Русия преди нашествието бележи смяна от страна на администрацията на Белия дом, която преди този момент се притесняваше от риска от по-нататъшно провокиране на Москва. Този ход може да бъде признат от Кремъл като образец за нападателна позиция на НАТО, която Русия да употребява, с цел да оправдае скупчването на сили по границите на Украйна.

Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби сподели в понеделник, че Съединени американски щати са сложили 8500 бойци в Съединени американски щати в нараснала подготвеност, ако Силите за реагиране на НАТО бъдат извикани и американските войски са нужни бързо.

По-голямата част от тези сили обаче са предопределени за активност, подкрепяна от целия алианс на НАТО. Съединени американски щати и НАТО имат десетки хиляди други бойци, които към този момент са в Европа, с цел да се възползват от всевъзможни спомагателни дислоцирания в източноевропейските съдружници.

Кърби сподели пред CNN във вторник, че някои войски също са в нараснала подготвеност „ единствено за нашите лични цели на Съединените щати “.

И президентът Джо Байдън също сподели във вторник, че „ може да реалокира част от тези войски в по-близък проект, единствено тъй като лишава време “ и тъй като източноевропейските съдружници на Съединени американски щати имат „ причина за безпокойствие “.

Военното обмисляне идва в миг, когато Съединени американски щати стават все по-загрижени, че последваща съветска инвазия в Украйна може да се случи когато и да е и в къс период.

„ Когато казахме, че е неизбежно, то остава неизбежно “, сподели прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по време на всекидневен брифинг във вторник. „Но още веднъж, не можем да създадем прогноза какво решение ще вземе президентът Путин. Все още сме ангажирани в дипломатически полемики и договаряния.“

В своите писмени отговори на настояванията за сигурност на Русия, които американски чиновници биха могли да показват на Кремъл още в сряда, е малко евентуално Съединени американски щати да позволен каквото и да е място за договаряния по политиката на отворени порти на НАТО, което е главното недоволство на президента Владимир Путин.

Поради тази причина в администрацията има известна угриженост, че Москва ще употребява отговора на Съединени американски щати като предлог да каже, че дипломатическите старания са се провалили.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР