САЩ и най-близките им съюзници са готови да изпълнят искането

...
САЩ и най-близките им съюзници са готови да изпълнят искането
Коментари Харесай

Западът пълни Киев с оръжие на едро

Съединени американски щати и най-близките им съдружници са подготвени да изпълнят настояването на Киев – да му доставят тежка артилерия. В Украйна се изпраща освен руско съоръжение от арсеналите на Източна Европа, само че и съвременни оръжия на НАТО. Освен това Алиансът не крие, че ще разреши на въоръжените сили на Украйна да нанесат удари по Русия с тези оръжия. Москва даде обещание " симетричен отговор ", който може да засегне западните съветници в Киев.

Украинската войска ще премине в контраатака незабавно щом Западът ѝ даде тежки въоръжения, сподели във вторник в ефира на един от киевските телевизионни канали Алексей Арестович, консултант на кабинета на президента Зеленски. „ Нямаме тежки оръжия. Трябва ни. Западът ще ни ги даде. Няма да има закъснение “, сподели Арестович.

Очевидно е, че Западът е подготвен да отговори на желанията на Киев. Британският министър на защитата Бен Уолъс, изказвайки се в Народното събрание в понеделник, сподели, че съдружниците от НАТО би трябвало да работят бързо, с цел да снабдят Украйна с тежка артилерия, която най-малко може да се съпостави с съветските аналози. „ Следващите три седмици са основни. Украйна има потребност от повече далекобойна артилерия и муниции както от съветския, по този начин и от натовския диаметър. Украйна също има потребност от противокорабни ракети за противопоставяне на съветски кораби, способни да обстрелват украински градове “, съобщи министърът.

Уолъс отхвърли известията през уикенда, че държавното управление на Борис Джонсън е разрешило доставката на 155-милиметрови самоходни гаубици АС90 (на въоръжение в английската армия) за Украйна. Но ръководителят на английското военно ведомство сподели, че се обмисля опцията за изпращане на армейски 105-мм теглени леки оръдия в Украйна. Отговаряйки на въпроси на депутатите, Уолъс сподели, че в началото главният фокус е бил върху закупуването на „ съветски “ (може би има поради съветските) оръжия, само че в този момент се приказва за високомобилни 155-мм оръдия западно произвеждане.

Изявлението на военния министър Уолъс звучи изключително значимо в светлината на разяснението, направено от неговия заместител Джеймс Хипи. Той, припомняме, сподели: Лондон счита за „ безусловно законно “ Украйна да нанася удари по цели в Русия. Освен това Министерството на защитата на Англия не вижда проблем в потреблението на оръжия, доставени на Киев от английска страна.

Масовите доставки на артилерия от западните съдружници на Украйна имат за цел „ да дадат на украинското управление опция да нанесе удар по съветска територия “, сподели Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки. Съединените щати, като главен основател на ескалацията на спора в Украйна, притеглят допустимо максимален брой съюзни страни в акцията за доставка на съвременни тежки въоръжения, сподели източникът.

Трябва да се означи, че във вторник „ Дойче Веле “ заяви, че немската компания „ Краус-Вегман “ е съгласила да достави на Украйна 100 самоходни верижни гаубици ПзХ 2000, способни да поразяват цели на разстояние до 40 километра. Имайте поради, че приказваме за релативно нови оръжия – гаубиците са признати от Бундесвера в края на 90-те години на предишния век и са „ тествани “ по време на задача в Афганистан. Между другото, немското държавно управление към този момент дава обещание на украинската страна единствено подпомагане в образованието на екипажи и в доставката на муниции, до момента в който самите ПзХ 2000 може да бъдат трансферирани въпреки това от Европейски Съюз – Холандия, чиято войска употребява тези немски самоходни оръдия.

Германците и британците изпревариха Съединени американски щати, Франция и Канада, които към този момент се бяха съгласили да въоръжат Украйна с съвременни теглени или инсталирани на камиони артилерийски системи с гаубици. И по този начин, неотдавна Канада съобщи на Киев четири свръхлеки английски гаубици М-777 - полеви теглени оръдия с диаметър 155 мм. Подобни оръжия са употребявани в борби в Ирак, Афганистан и Сирия (в акцията на западната коалиция), както и в Йемен (в интервенцията, която Саудитска Арабия организира против бунтовниците хусити). Имайте поради, че това е даже по-модерно оръжие от немските ПзХ 2000. Оръдията M-777 са на въоръжение в армиите и морската пехота на Съединени американски щати, Канада и Австралия от 2005 година насам.

Френските управляващи осведомиха, че ще предадат на дванадесет 155-мм самоходни артилерийски установки „ Цезар “ лично произвеждане с обхват на пукотевица до 40 километра. Тези транспортни средства са в употреба от армиите на Франция и Саудитска Арабия от 2008 година 40 артилеристи от Въоръжените сили на Украйна към този момент дойдоха във Франция, с цел да преминат интензивен курс на образование.

Накрая Съединени американски щати показаха готовността си да трансферират 90 гаубици М-777 на Украйна, както и редица реактивни системи за залпов огън 227 мм колесно шаси M142 ХИМАРС. Системите са разработка на „ Локхийд Мартин “, от 2005 година са на въоръжение в армията на Съединени американски щати, техните съдружници от НАТО (Канада, Полша, Румъния), както и ОАЕ, Йордания и Сингапур.

Гаубиците M777, трансферирани от Съединени американски щати, към този момент са на украинска територия, сподели шефът на Пентагона Лойд Остин по време на скорошно посещаване в Киев. „ Обучението на 50 украински артилеристи е приключено “, сподели министърът на защитата на Съединени американски щати. „ Скоро ще стартира шестдневен курс за идващите 50 души. 18 гаубици към този момент са в Украйна. Сега се приготвят още седем и скоро ще бъдат подготвени още 72 “, добави той.

„ Трябва да се означи, че по едно и също време с тези доставки се допуска, че в Украйна ще бъдат трансферирани безпилотни летателни апарати за ориентиране на артилерия. Въоръжените сили на Украйна също употребяват данни от галактическото разузнаване на Съединени американски щати за тези цели. Вярно е, че успеваемостта на потреблението остава под въпрос “, сподели Константин Сивков, вицепрезидент на Руската академия на ракетните и артилерийски науки.

Както посочи английският боен министър Уолъс, по-ранните западни доставки включват прекачване на артилерийски системи от руски жанр на въоръжените сили на Украйна. Например, беше обявено, че Чешката република е доставила 122-мм гаубици „ Гвоздика “ (които са на въоръжение в страните от Варшавския контракт от 1971 г.) и чехословашки 152-мм самоходни оръдия „ Дана “, аналог на руската „ Акация “, която е създаден през 1980 -1989 година Сега е явно, че към този момент не приказваме за социалистически вехтории, а за модерни оръжия на НАТО.

„ Ако има масирана доставка на артилерийски системи – повече от 100 – изключително огромни калибри от 175 мм и 155 мм, съчетани с реактивни и управляеми муниции, това може да се трансформира в сериозна опасност за съветските настъпващи войски “, сподели боен специалист Александър Алесин от Беларус. Но съгласно него тези доставки няма да могат коренно да трансформират обстановката в театъра на военните дейности. „ Русия има голямо преимущество в авиацията, както и системите за точно оръжие. Следователно сходни доставки не могат да имат решаващо въздействие “, изясни събеседникът.

Според Алесин решаваща роля в идните борби ще продължат да играят руските артилерийски системи от диаметър 152 мм, 122 мм и техните муниции, които са на въоръжение в Украйна. „ Тези оръжия са основани допустимо най-просто за сурови териториални и климатични условия, когато не е допустимо да се поддържат в бойна подготвеност. А западните системи са по-капризни, дизайнът им е доста по-сложен”, сподели специалистът.

Освен това въоръжените сили ще имат големи компликации заради обилни разлики сред доставените системи и нуждата от образование на фрагментите, което е невероятно за малко време, отбелязва белоруският боен анализатор. Според Алесин, като се вземе поради мащабът на театъра, доставката на муниции ще бъде затруднена и изпълнена с компликации при ремонта, защото всеки вид артилерийска система се нуждае от лични аварийни елементи. „ Артилерийските системи на НАТО са доста по-сложни от руските, с които украинците са привикнали. Теглените системи имат разнообразни трактори, които може просто да ги няма украинската войска. Самоходните артилерийски системи са създавани през разнообразни години и макар единните стандарти на НАТО, френските и американските системи да вземем за пример са извънредно разнообразни. Следователно резултатът от сходни доставки ще бъде значително размит “, предизвести Алесин.

Освен това казусът с логистиката не може да бъде подценен, означи на собствен ред Сивков. Доставката на тежко въоръжение изисква съществени старания и ще бъде продължителна. „ И в този момент те прекъсват железопътните линии, удрят гарите, лишават ги от опцията да нанасят удари “, спомня си съветският боен специалист. Алесин също по този начин загатна скорошни ракетни офанзиви против украински железопътни подстанции западно от Киев. „ Jе ще ударят локомотивното хранилище, с цел да сковават освен електрически локомотиви, само че и дизелови локомотиви и даже парни локомотиви, които може да са в запас “, сподели източникът.

Русия, уверен е белfруският специалист, би трябвало да ускори разузнаването и интензивно да употребява дронове в териториите на Западна Украйна, с цел да унищожи навреме артилерията, идваща от Запад. „ Русия има електронно разузнаване и сътрудници “, спомня си Алесин. „ Необходимо е да се дефинират ешелоните, които ще носят тази техника, местата за разтоварване и централизация, с цел да бъдат подложени на удар. Ясно е, че тази артилерия няма да лети от местата за разтоварване до бойните позиции по въздух и ще се движи по пътища. Тук би трябвало да работи армейската авиация - бойни хеликоптери и щурмови самолети, които да прикриват тези артилерийски системи в процеса на тяхното придвижване. Руската войска е много способна да се оправи с това, тъй като изцяло господства във въздуха “, добави той.

Добавяме, че съветското министерство на защитата към този момент напомни за опцията за симетричен отговор при положение на офанзиви на въоръжените сили на Украйна със западни оръжия на наша територия. „ Както предупредихме, съветските въоръжени сили са в 24-часова подготвеност за нанасяне на ответни удари с прецизни оръжия с огромен обхват на съответните центрове за взимане на решения в Киев “, гласи изказване на Министерството на защитата. В същото време от там прибавят, че „ съветниците от жителите на една от западните страни, ситуирани в украинските центрове за взимане на решения в Киев, няма безусловно да съставляват проблем “, когато Русия взема решения за ответни дейности.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР