САЩ и Китай започнаха последния кръг от търговски преговори посредством

...
САЩ и Китай започнаха последния кръг от търговски преговори посредством
Коментари Харесай




САЩ и Китай започнаха последния кръг от търговски преговори посредством телефонен р



Съединени американски щати и Китай започнаха последния кръг от търговски договаряния чрез телефонен диалог в понеделник късно вечерта, включващ американския министър на финансите Стивън Мнучин, комерсиалния представител Робърт Лайтизер и китайския вицепремиер Лю Хъ, оповестява " Уолстрийт джърнъл ".

По време на телефонния диалози тримата висши чиновници са разискали поетия от Китай преди време ангажимент за покупки на американски селскостопански артикули и промени във фундаменталната китайска икономическа политика, показаха пред " Уолстрий джърнъл " лица, осведомени с диалога, само че без да дават повече детайлности.

Като част от комерсиалното краткотрайно помирение, реализирано по време на срещата на президентите на Съединени американски щати и Китай - Доналд Тръмп и Си Цзинпин преди по-малко от две седмици, китайските публични представители обмислят и промени в проекта " Произведено в Китай 2025 година " - държавната индустриална политика, целяща китайските компании да преобладават в редица браншове като изкуствения разсъдък и роботиката, показаха същите източници. Трябва да се има поради, че политиката на Китай е значима точка в недоволствата на Съединени американски щати, че Пекин се ангажира с нелоялни търговски практики, които слагат непознатите компании в неподходящо състояние по отношение на китайските компании.

В свое малко изказване Китайското министерство на търговията уточни, че диалогът, който се организира в понеделник вечерта американско време, или рано сутринта във вторник китайско време, значи " прогрес в графика със идващите стъпки и пътната карта " на новия кръг от договаряния. Министерството също по този начин означи, че вицепрезидентът Лю Хъ възнамерява да пътува до Вашингтон след новата година, с цел да дискутира комерсиалните въпроси, приемайки покана на финансовия министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин. Според министерството екипите на Китай и на Съединени американски щати са в близка връзка.

Подновяването на договарянията е реалност след 90-дневното комерсиално помирение, утвърдено от президентите Донадл Тръмп и Си Цзинпин началото на месеца. След тяхната работна вечеря на 1-ви декември в Буенос Айрес, Аржентина (в коридорите на постоянната годишна среща на водачите на Г-20), американски и китайски публични представители обявиха, че Пекин възнамерява да разгласи възобновяване на покупките на американска  соя като жест на благосклонност по отношение на новите търговски договаряния, които се чака да приключат към 1-ви март.

След срещата на Тръмп и Си от Съединени американски щати обявиха, че няма да осъществят плануваното за 1-ви януари увеличение на митата от 10% на 25% за вноса на китайски артикули на стойност 200 милиарда $.

" Уолстрийт джърнъл " означи, че с извършения късно нощес (рано днес) телефонен диалог, двете страни демонстрират предпочитание за продължение на преговорния развой, който беше подложен на риск от неуспех след ареста в Канада на върховен началник на китайския софтуерен колос Huawei Technologies Co. по желана за екстрадиция от страна на Съединени американски щати.

В предишното вицепрезидентът Лю Хъ, основния търговски договарящ от страна на Китай, преговаряше непосредствено с американския финансов министър Стивън Мнучин. Доналд Тръмп обаче назначи Робърт Лайтизер за водещ договарящ с Китай и осведоми за това Си Цзинпин по време на тяхната среща в Буенос Айрес.

Имайки поради, че в извършения нощес телефонен диалог присъединяване взеха както финансовия министър, по този начин и американския търговски представител, това допуска, че Стивън Мнучин ще продължи да играе основна роля в диалозите в Китай. В предишното Министерството на финансите се концентрира при договарянията с Китай върху въпросите, свързани с се бранша на финансовите услуги.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР