САЩ и Китай са приклещени във взаимната клопка на търговската

...
САЩ и Китай са приклещени във взаимната клопка на търговската
Коментари Харесай

Защо сега беше най-неподходящият момент за шок в цените на петрола?

САЩ и Китай са " приклещени " във взаимната клопка на комерсиалната война, огромните международни стопански системи забавят хода си, а световното произвеждане се свива.

Данните за азиатската страна не наподобяват обнадеждаващо, Германия е на ръба на рецесията, до момента в който за Англия към момента съществува риск да напусне Европейския съюз (ЕС) без договорка. А в този момент за международната стопанска система би трябвало да се оправи с новия потрес на пазара на нефт след офанзивите против Saudi Aramco.

Източници на Reuters излязоха с информация, че саудитската компания може да се върне по-бързо от упованието към естествените равнища на работа, което от една страна ще предотврати бърз скок на цените на черното злато и в следствие пик в инфлацията. От друга страна обаче офанзивите в арабската страна прибавят още неустановеност, която ще окаже напън върху растежа.

" Не съм сигурен, че световната стопанска система се намира в положение, в което би могла да всмуква по-високи цени на петрола ", разяснява старши капиталовият съветник в Bleakley Advisory Питър Буквар, представен от CNN Business.

Ударите върху Saudi Aramco съумяха да обиден 50% от потенциала на компанията и по този метод засегнаха над 5% от международните доставки на нефт. Това изпрати цените внезапно нагоре при започване на седмицата, като сортът Brent нарастна с над 14% до 69,02 $ за барел.

Засега никой не може да бъде сигурен какъв брой време цените ще се задържат на това равнище, само че по-опасното е, че моментът е изключително несъответствуващ като се има поради положението на международната стопанска система.

Въпреки че поскъпналата суровина ще даде подтик на приходите за производителите, те ще доведат до повишение на разноските за основни браншове, като превоза. А в по-дългосрочен проект ще доведат до растеж на инфлацията. Това от своя страна ще засегне потреблението, което към този момент компенсира по-значителния спад в индустриалния бранш.

Ще се възвърне ли бързо Саудитска Арабия?

До огромна степен дълготрайният резултат от офанзивите против Саудитска Арабия зависи от това какъв брой бързо страната ще успее да се възвърне от тях.

Според осведомени, коментирали тематиката пред Reuters, Saudi Aramco ще успее да възвърне производството си в границите на две до три седмици, а не на месеци, както се очакваше по-рано.

" Кралството е покрай това да възвърне 70% от размера произвеждане от 5,7 милиона барела на ден, който беше обиден при офанзивите ", споделя един от източниците.

В резултат на тази вест цените на петрола, които скочиха с 20% в понеделник, във вторник по здрач записаха изострен спад. Сортът Brent изгуби 3,72 $ или 5,4% от цената си до 65,30 $ за барел. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР