САЩ и Китай размениха остри думи на среща в Аляска,

...
Коментари Харесай

Какво означава необичайният дипломатически сблъсък между САЩ и Китай

" Съединени американски щати и Китай размениха остри думи на среща в Аляска ", " Дипломатически конфликт вещае сложни времена за Съединени американски щати и Китай " - това са единствено част от заглавията в международните медии, откакто в петък представители на Вашингтон и Пекин приключиха своите диалози в Аляска, които бяха разказани от американска страна като " твърди и директни " и които осветлиха измеренията на напрежението сред двете страни.

Двудневната среща беше първият диалог на високо ниво, откогато президентът Джо Байдън встъпи в служба, само че в четвъртък двете страни влязоха във устен конфликт пред публицистите. Китайските представители упрекнаха Съединени американски щати, че подтикват други страни да " нападат Китай ", а американските дипломати обявиха, че китайците са пристигнали с " желание да парадират ". Този процес на срещата сподели, че двете страни нямат доста общи основи, от които да стартира рестартиране на връзките, достигнали до най-ниското си ниво от десетилетия, обобщава Reuters.
Малки изгледи за усъвършенстване в близко бъдеще
Според CNN дипломатическият конфликт подсказва, че следва сложен интервал за Съединени американски щати и Китай на фона на опитите им да направляват едни връзки, които няма да се подобрят елементарно или бързо, а вместо това може да станат още по-сложни. Администрацията на Байдън желае да продължи с твърдата линия по отношение на Пекин, изключително в области като човешките права, и евентуално няма да отстъпи, защото " ястребите " в Конгреса са подготвени да подлагат на критика всяка демонстрация на уязвимост. Същевременно Китай показва, че няма да бъде сплашен от Съединени американски щати и от възобновените американски поръчки за световно водачество.

" Не чакахме да забележим нещо като значителен разговор на срещата, тъй че фактът, че се разпадна, не ни изненада. Но фактът, че се разпадна толкоз бързо и толкоз зрелищно, беше в действителност незабравим. Въпреки че огромна част евентуално беше разиграване на спектакъл за вътрешната аудитория ", разяснява пред CNN Кейлин Бирч от Economist Intelligence Unit. И добавя, че диалозите са посочили, че " има дребни изгледи за усъвършенстване на двустранните връзки в близко бъдеще ".

Размяната на реплики, която се случи пред медиите, продължи над един час и двете страни взаимно се упрекнаха в нарушение на протокола. След изявление на американския държавен секретар Антъни Блинкен, че Пекин провокира учредения на правила интернационален ред, китайският топ посланик Ян Цзечъ отговори с рецензия за демокрацията, външната политика и комерсиалните практики на Съединени американски щати. Висш американски представител обаче декларира, че когато публицистите са напуснали залата, двете страни " неотложно се захванаха за работа и организираха основни и съществени диалози ".

" Очаквахме твърди и директни диалози по редица тематики и тъкмо това се случи ", разяснява американският консултант по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. По думите на Блинкен не е учудващо, че Съединени американски щати са получили " защитителен отговор " от Китай, откакто той е подлагал на критика нарушаването на човешките права в Синдзян, Тибет и Хонконг, както и хакерските атаки и натиска над Тайван. " Относно стопанската система, търговията и технологиите ние казахме на нашите сътрудници, че преглеждаме тези въпроси, консултирайки се с Конгреса, съдружниците ни и сътрудниците ни, и ще ги придвижим по метод, който изцяло пази и прокарва ползите на нашите служащи и бизнеси ", споделя държавният секретар. Но също по този начин отбелязва, че двете страни имат ползи, които могат да се срещнат, по отношение на Иран, Северна Корея, Афганистан и климатичните промени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР